Rekkenő hőség, fokozódó veszélyek a Balatonnál

Szerző: dbhir.hu 2017. 08. 01. 23:10
Kategória: Hírek

   A fokozódó hőség kockázataira  hívja fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Az elkövetkezendő napokra előrejelzett rendkívüli, extrém meleg miatt III. fokú hőségriasztás lépett érvénybe.

A hosszantartó, rekkenő hőség már nem csupán az idősebbek, hanem immár mindenki szervezetét megviseli, ezért ilyenkor a szokottnál is többen látogatnak el a Balatonhoz, hogy a vízben keressenek felüdülést. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a szokatlan meleg, és – ahogy az elmúlt időszakban tapasztalhattuk – a hőség után hirtelen betörő és elképesztő erejű viharok számos veszéllyel járhatnak.
Mindezek miatt, legfőképp a balesetek elkerülése érdekében tanácsos megfogadni a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak intelmeit:

. Lehetőleg kerüljék a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) a napon és a nyílt vízen tartózkodást, ha ez mégis elkerülhetetlen, keressenek árnyas, szellős helyet!
. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot, a napi megszokott mennyiségnél is többet, de  lehetőleg ne alkoholt, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére!
. Öltözetük legyen szellős, természetes anyagú, világos, takarja a bőrfelületet! Védjük fejünket, szemünket és bőrünket a napsugárzástól!
. Felhevült testtel ne ugorjanak vízbe!
· Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát!
· Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
. Soha ne távolodjanak el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkednek!
· Kerüljék a vízibiciklikről, egyéb fürdő eszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással van a szervezetre!
. Amennyiben nem biztosak saját úszni tudásukban és vízijárművekkel vízre mennek, mindenképpen használjanak mentőmellényt!
· Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz használatot!

A fürdőzők és a vízben tartózkodók biztonsága érdekében elengedhetetlenül fontos a viharjelzés, és annak ismerete, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Forrás: hirbalaton.hu