Önkormányzati tervek balatoni állami ingatlanok hasznosításával

Szerző: dbhir.hu 2016. 10. 22. 09:36
Kategória: Hírek

Felmérték a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet használatban lévő, vagy kihasználatlan, jobb sorsra érdemes állami tulajdonú ingatlanjait, és kezdeményezték ezek önkormányzati fejlesztési célú hasznosítását. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) 129 ilyen ingatlanról folytat jelenleg egyeztetést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV), a közeljövőben várva választ.

A BFT a legutóbbi ülésén tárgyaltak szerint a Balaton térségében számos település közigazgatási területén találhatók olyan ingatlanok, amelyek állami tulajdonban vannak, és a jelenlegi vagyonkezelői jogviszonyaik nehezítik vagy akadályozzák az önkormányzati vagy egyéb fejlesztések megvalósítását. Gyakoriak ezek közt a hasznosítatlan, elhanyagolt ingatlan, sőt akadnak olyanok is, amelyek karbantartását kényszerűségből évtizedek óta a helyi önkormányzatok végzik. A BFT és az MNV még 2013-ban elkezdett tárgyalni arról, hogy a balatoni szervezet elvégzi a kiemelt üdülőkörzet területén lévő, az MNV kezelésében levő állami ingatlanok felmérését és tervet készít azok hasznosítására.

A három tó körüli megye érintett önkormányzatainak 2015. május és 2016. február között kellett adatokat szolgáltatnia, amely felkérésnek a meghosszabbított határidők ellenére csak 71 százalékuk tett eleget. Ezek alapján 129 ingatlanról kezdték meg az egyeztetést az MNV-vel.

Az önkormányzatok a legtöbb esetben vízpart-rehabilitáció céljára, a települési környezet minőségének javítására, a strandok-, a horgász- és kerékpáros turizmus, valamint a vitorlázás fejlesztéseire hasznosítanák az állami ingatlanokat, azok vagyonkezelésbe vételével.

„Jelenleg az MNV értékeli a jelentést és várhatóan még októberben közli az álláspontját az ingatlanok jövőbeni hasznosulási viszonyaira tett javaslatainkkal kapcsolatban, amiről tájékoztatást kapnak az érintett települések” – fogalmazott a BFT munkaszervezetének ügyvezető igazgatója, dr. Molnár Gábor.

Bardóczy Árpád, a BFT felmérésben résztvevő ingatlan-tanácsadója beszélt a szervezet legutóbbi ülésén arról is, hogy a továbbiakban érdemes lesz a BKÜ állami tulajdonú ingatlanjainak egyéb kezelőivel, köztük a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel is tárgyalásokat folytatni. Az ügy az első felméréssel nem zárult le, az eddig inaktív önkormányzatoktól is várnak adatokat a területükön lévő olyan állami tulajdonú ingatlanokról, amelyek jobb hasznosítása önkormányzati érdek, illetve illeszkedik az üdülőkörzet fejlesztési stratégiájába.

A remények szerint a vagyonkezelői és tulajdonosi jogokat gyakorlók állásfoglalásával lehetőség nyílik a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési forrásainak gyorsabb felhasználására is.

Forrás:www.hirbalaton.hu