Növekvő iramban emelkedik Siófok vendégéjszakáinak száma

Szerző: dbhir.hu 2017. 01. 31. 14:53
Kategória: Hírek

Siófok népszerűsége felfelé ívelőben van – derül ki a regisztrált vendégforgalom alakulásából. 2016-ban újabb 7,5 százalékkal nőtt a város vendégéjszakáinak száma az előző évhez viszonyítva. Ez igen jó tendenciát mutat, hiszen 2014-ben 0,3 százalékos, 2015-ben pedig 4 százalékos volt ez az emelkedés.

  Megtörtént az összesítés; Siófokon tavaly 12 hónap alatt összesen 7,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, ami a város vonzerejének növekedését mutatja. Ez a kedvező időjárás mellett minden bizonnyal az egyre bővülő és színesedő program-, valamint szálláshely kínálatnak is köszönhető.

      Az önkormányzat adóhivatalának adatai szerint tavaly áprilisban és az év utolsó három hónapjában csökkent valamennyit a vendégéjszakák száma, de az év többi hónapjában, főként a nyári szezonban számottevő volt az emelkedés.

      Tavaly összesen 1 116 273 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el Siófok kereskedelmi és magánszálláshelyein. A 7,5 százalékos növekedésen belül jobban, 8,3 százalékkal nőtt az adózó, és 5,2 százalékkal az adómentes vendégéjszakák száma. (Az összes vendégéjszaka mintegy 26 százaléka számít adómentesnek, vagyis ekkora a 18 éven aluliak aránya.)

      A tavaly befizetett idegenforgalmi adókból (ifa) mintegy 339 millió forintos bevétele származik a városnak, amit turisztikai fejlesztésekre fordítanak.

      Az állam, elismerve, hogy a turisztikai övezetekben az infrastruktúrát és a közszolgáltatásokat a lakosságszámnál jóval nagyobb tömeg számára kell biztosítaniuk az önkormányzatoknak, a beszedett ifa minden forintjához évek óta jelentős támogatást nyújt – figyelembe véve a települések adóerő-képességét is. A központi támogatás mértéke idén januártól jelentősen csökkent, ami miatt a tavalyi 350 millió forintos támogatásnál 117, 8 millió forinttal számíthat kevesebbre Siófok.

Forrás:www.siofok.hu