Nőhet a Balatonra szánt fejlesztési pénz

Szerző: MTI 2016. 10. 07. 18:13
Kategória: Hírek

Számottevően több támogatáshoz juthat a Balaton kiemelt üdülőrégió.

A még szakmaközi egyeztetésre váró új javaslat szerint a tavasszal visszavont, 300 milliárd forintos balatoni fejlesztési forrásról szóló kormányhatározathoz képest - számolt be Tóth Tamás, a Miniszterelnökség főosztályvezetője a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén pénteken Balatonfüreden.

Közölte, a Balaton, illetve a turizmusfejlesztés koncepciójának újabb tervezetét - amelyet az első olvasatban egyeztettek az államigazgatásban - hamarosan hivatalos szakmaközi egyeztetésre bocsátják. Ebben a korábban balatoni fejlesztésekre szánt 280 milliárd forintnyi uniós keret körülbelül 20 százalékkal nőtt, és bővült a visszavont kormányhatározatban szereplő 24 milliárd forintos hazai forrás is. Nem változtak érdemben a kiemelt területek, hangsúlyos maradt a környezetvédelem és a közlekedésfejlesztés, de csökkent a humánforrásokra szánt összeg - summázta a főosztályvezető.

Tóth Tamás emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020 közötti balatoni fejlesztésekről szóló korábbi kormányhatározatot azért vonták vissza, mert 2016 márciusában a turizmus területén az állami feladat- és intézményrendszer átalakításáról döntött a kormány. Ennek keretében országos szinten vizsgálják felül a turizmus fejlesztését szolgáló programokat, így a balatoni fejlesztési programot is.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke az MTI kérdéseire válaszolva elmondta, az új koncepció sok tekintetben a korábbi programot veszi alapul. Véleménye szerint a korábbi kormányhatározat visszavonása és felülvizsgálata a folyamatban lévő projektek nagy részénél nem okozott késlekedést, csak a még nem nevesített pályázatoknál, ami behozható.

"A velem egyeztetett tervezet szerint nincsenek vesztesei a Balaton fejlesztési program újragondolásának, de minden akkor dől el véglegesen, amikor azt a kormány elfogadja" - fogalmazott. Hozzátette, bízik abban, hogy egy-két héten belül kormány elé kerülhet a javaslat.

Tóth Tamás beszámolt arról is, hogy a 2014-20-as fejlesztési ciklus pályázataira az üdülőrégió területéről eddig 926 projekt érkezett. A legtöbbet a GINOP (452 darab) és a TOP (287 darab) kereteire adták be, összesen körülbelül 290 milliárd forintnyi támogatási igénnyel, amelynek fele közlekedésfejlesztésről szól.

Az üdülőkörzet 180 települése közül 120 pályázott valamilyen forrásra. A legnagyobb városok közül Siófok 81, Balatonfüred 65, Keszthely 53 pályázatot nyújtott be, támogatást eddig 134 projektnek ítéltek meg mintegy 129 milliárd forint értékben - mondta.

Tájékoztatása szerint mennyiséget tekintve a GINOP kereteire érkezett a legtöbb sikeres vállalkozói pályázat, értékben a közlekedésfejlesztés, illetve a környezetvédelem területére jut a legtöbb forrás. A jelenlegi adatok alapján a Balaton-régióba eddig 51 milliárd forintnyi kifizetett pályázati forrás érkezett.