Nemzetközi tavas konferencia-maraton a balatoniak szervezésében

Szerző: dbhir.hu 2020. 11. 25. 18:23
Kategória: Hírek

    Péntek hajnalban egy órakor kezdődik a Global Lake Marathon nevű 24 órás online konferencia-maraton a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) szervezésében, amelyen öt kontinens élő tavait mutatják be, és osztják meg tapasztalataikat ingyenesen bárkivel, aki az interneten csatlakozik az eseményhez - közölte Molnár Gábor, a BFT munkaszervezetének igazgatója szerdán az MTI-vel.

    Elmondta, nagy kihívás egy ilyen konferenciát összehozni, ahol a tudományos ismeretek-, tapasztalatok átadása mellett a kötetlen párbeszéden lesz a hangsúly. Hozzátette: nagyon kedvezőek a visszajelzések.

    A konferencia résztvevői az Élő Tavak Hálózatának tagjai, öt kontinens tavait képviselik; többek között a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Srí Lanka, India, Mexikó, Kolumbia, Kanada, Afrika, Ausztrália és több Európai ország tavait.

    Molnár Gábor hangsúlyozta, a BFT munkaszervezete, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség évek óta kiemelt feladatának tekinti, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a tavak természeti, gazdasági és társadalmi jelentőségére, valamint a térségek integrált, program-alapú fejlesztésének szükségességére. Az online konferencia-maratonon szeretnék megmutatni a világon található tavak sokszínűségét, változatosságát. A résztvevők megismerhetik, hogy egy-egy térségben milyen kihívások jelentkeznek, melyek az alkalmazott beavatkozások tapasztalatai.

    A szervezők a 24 órás konferencia végén kapnak szót, amikor a balatoni ökoszisztéma legautentikusabb képviselője, a tihanyi limnológiai kutatóintézet vezetője és szakértője tart előadást a Balatonról - mondta Molnár Gábor. Tájékoztatása szerint a rendezvény nyelve angol, de 8.00 és 15.00 óra között biztosítanak majd magyar szinkrontolmácsokat.

    A konferenciát a Zoom platformon keresztül rendezik és követhető lesz élőben a BFT YouTube csatornáján (bftkht) és Facebook oldalán (Balaton régió) is. A részvételi szándékot online kell jelezni a balatonregion.hu oldalon, ahol a programtervezet is elérhető.