Nem csökken a zavarosban horgászók száma

Szerző: dbhir.hu 2016. 12. 02. 08:40
Kategória: Hírek

A jó halőrzés felér egy fél telepítéssel – tartja a mondás halgazdálkodási berkekben. Sajnálatos módon a horgászattal kapcsolatos szabályszegések száma évről évre gyarapszik. Az idei év első kilenc hónapjában 277 feljelentés érkezett a balatoni halgazdálkodási társaságtól a hatósághoz, ez húsz esettel több, mint a tavalyi, egész éves szám.

Az elmúlt időszak tapasztalatairól Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt, halőrzési vezetője számolt be az idei Balatoni Horgászkonferencián.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a tó 62 800 hektáros vízterületén lát el halőrzési feladatokat, mintegy 200 km partvonalon. 17 halászati őrük nyolc körzetben, napi 24 órában dolgozik, munkájukat  9  gépkocsi, 11 kisgéphajó és egy elektromos meghajtású csónak segíti. Különböző technikai eszközök állnak rendelkezésükre, hogy könnyebbé váljon az ellenőrzés és a felderített esetek dokumentálása.

A halászati őrök munkáját a rendőrség, a polgárőrség és új belépőként az állami halászati őri szolgálat munkatársai segítik. A horgászok nagyon nagy többsége elfogadja, sőt igényli is a rendszeres ellenőrzéseket, tudva, hogy a szabályok betartatásával a becsületes horgászok érdekeit is védik. Mindazok, akik nem tartják be a játékszabályokat, őket is megkárosítják, amikor nem a meghatározott módon és mennyiségben veszik ki a halat a Balatonból.

Időközben új szabályszegési kategóriák is bevezetésre kerültek. Ennek tulajdoníthatóan általánosságban nem lett kevesebb a horgászok elleni feljelentések száma az elmúlt években– mondta a szakember.

Látványosan csökkent ugyanakkor az orvhalászok által kihelyezett és fellelt hálók mennyisége a Balatonban. Míg 2010-ben 12 600 méter illegális eszközt derítettek fel a halászati őrök, addig ez a szám tavaly 1986 méterre redukálódott.

Érdekes tendencia, hogy a zsákmányra törekedő orvhalászok egyre spórolósabbakká váltak: a tipikus orvhalász rendelkezik engedéllyel, nem lépi túl a napi megengedett kvótát, azt be is könyveli a fogási naplóba, csakhogy a nádas elé telepített hálóval igyekszik pillanatok alatt sikerre vinni az egyébként időigényes tevékenységet. Ez a módszer azon túl, hogy ellentmond a szabadidős tevékenység elnevezésnek, sportszerűnek sem, szabályosnak pedig végképp nem nevezhető.

Lebukás esetén ez a szabályszegés is komoly pénzbírsággal és eltiltással jár, csakúgy, mint a többi, gyakran előforduló eset (engedély nélküli horgászat, használható felszerelések számának túllépése, fogási napló vezetésének hiányosságai).

Az elmúlt évek számokban:

2015-ben harmadával több határozat született, mint 2010-ben és ugyanilyen arányban nőtt a kiszabott bírság összege.

Míg 2012 ben 223 határozat született és 4,5 millió forintnyi bírságot szabott ki a hatóság, addig tavaly ez a szám 256 esetben jártak el és 6,5 millió forint megfizetéséről rendelkeztek.

Idén már az első kilenc hónapban 277 feljelentést küldött meg a balatoni halgazdálkodási társaság a hatóságnak, amelyből eddig 216 határozattal záródott, 4, 7 millió bírságot szabtak ki.  A legsúlyosabb büntetés sok lebukott horgász számára talán nem is a pénzbírság, hanem az eltiltás- ez csak idén, eddig  1300 hónapra rúg.

A tavalyi év fontos változása volt, hogy a törvénysértések esetén a bevont területi jegyet nem kapja vissza a horgász az eltiltás lejárta után sem.

Forrás:www.hirbalaton.hu