Külön honlapon lesznek elérhetők az e-egészségügyi szolgáltatások

Szerző: MTI 2016. 12. 02. 10:27
Kategória: Hírek

Az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT), egy külön honlapon keresztül lesznek elérhetők a jövőben az e-egészségügyi szolgáltatások - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György kérdésére. Az EESZT várhatóan 2017-ben indul.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: egy lakossági portál felületére lehet majd belépni, ügyfélkapus regisztrációt követően és a saját TAJ-azonosító megadásával. Itt lesz lehetőség rendelkezni az EESZT-be kerülő egészségügyi adatok és dokumentumok láthatóságáról. Ezen túlmenően minden élesített szolgáltatás lehetőséget ad majd a lakosság számára, hogy aktív részesévé váljon saját egészségügyi ellátásának.
    A tárca az MTI kérdésére közölte: az EESZT rendszeréhez való kötelező csatlakozás 2017-re tehető. A magánszolgáltatók számára - a tervek szerint - 2018-ra jelölik ki a kötelező csatlakozási időszak lezárását, összhangban a korábban eltervezettekkel.
         A regisztráló megtekintheti a számára felírt e-recepteket és e-beutalókat, nyomon követheti azok állapotát, és értesülhet a hozzájuk tartozó információkról (e-beutalóval lefoglalt vizsgálati időpontja, helyszíne, intézmény elérhetősége, rendelési idő ). Letölthetővé válnak az egészségügyi dokumentumai, leletei, zárójelentései, valamint lekérhetőek lesznek képi vizsgálatainak eredményei (röntgenfelvételek, CT vizsgálati eredmények) - sorolta az államtitkár, aki kitért arra is: a portál súgófelülete biztosítja, hogy mindenki könnyedén eligazodhasson a szolgáltatások használatában.
         Azok számára, akik újonnan kívánják megismerni az e-egészségügy adta lehetőségeket és az EESZT-t, létrehoztak egy EESZT Információs Portált, mely a digitális önrendelkezés lehetőségének élesítésével egy időben válik elérhetővé, és ahol minden, az EESZT-vel kapcsolatos információ, ismeretterjesztő, valamint képzési, oktatási anyag elérhető lesz, az EESZT bevezetésének menetéhez igazodva.
         Kitért arra is, hogy gondoltak az internetet kevésbé használó betegekre is, számukra az egyre nagyobb lefedettséget biztosító Kormányablakok által válik elérhetővé az e-egészségügy. Hozzátette: minden lakossági portálon megtalálható szolgáltatás elérhető bármely Kormányablak ügyintézőjén keresztül is.
         Az EESZT szolgáltatásainak teljes körű bevezetését követően készül majd egy, a magyar e-egészségügyet részletesen bemutató kisfilm, mely a TV csatornák és az internet segítségével szinte mindenkihez eljuthat.