Kormányhatározat is megerősíti: fizetési haladékot kaptak a balatoni önkormányzatok

Szerző: dbhir.hu 2017. 10. 20. 19:33
Kategória: Hírek

    Immár kormányhatározat is megerősíti a parlamentben korábban elhangzottakat: jövő év március végéig haladékot kapnak a kikötővel rendelkező balatoni önkormányzatok, hogy 1,424 milliárd forinttal megemeljék a tulajdonukban lévő Balatoni Hajózási Zrt. tőkéjét, amit a vagyonjuttatáskor vállaltak.

A napokban megjelent Magyar Közlönyben olvasható a Kormány 1746/2017. (X. 18.) határozata a Balatoni Hajózási Zrt. részére történő tőkejuttatás elhalasztásáról. Az érintett önkormányzatok a tőkeemelést az ingyenes vagyonjuttatásért cserébe vállalták évekkel ezelőtt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) stratégiai cége az üdülőrégiónak, amely egyebek közt a menetrendszerinti hajózást, a cég vitorláskikötő-láncát és a balatoni kompot működteti.

A helyi önkormányzatok szerették volna a nagy múltú társaságot egybetartani, megakadályozva, hogy „kimazsolázzák” annak nyereséges üzletágait. A korábbi kormányok idején meg is kapták az államtól a társaság tulajdonjogát a kikötővel rendelkező balatoni önkormányzatok, ingyenes vagyonjuttatással, két lépcsőben, bizonyos vállalásokért cserébe. Ennek megfelelően egyszer már megemelték a cég tőkéjét, a második, jelentősebb tőkeemelésre pedig haladékot kértek és kaptak öt évvel ezelőtt. A határidő most, október végén járt volna le, de a kormány újabb haladékot adott, miközben a háttérben folynak a tárgyalások. A körülmények ugyanis megváltoztak:

A kormány kiemelt balatoni programjában több mint 12 milliárd forintos fejlesztést irányzott elő a hajózási társaságnál, ami ha tőkeemeléssel teljesül, ismét állami többségi tulajdonúvá válik a cég. A tóparti önkormányzatok tulajdoni hányada ezzel eltörpülne a 4 milliárd forintos jegyzett tőkével rendelkező BAHART-ban, ami vélhetően értelmetlenné tenné számukra az önerejükhöz képest jelentősnek számító összegek befizetését.

Forrás: hirbalaton.hu