Kiképzési repülés a Balaton felett

Szerző: dbhir.hu 2016. 10. 05. 17:19
Kategória: Hírek

Kiképzési repülést tartanak az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó Nehéz Légiszállító Ezred, a tizenkét nemzetet tömörítő Stratégiai Légiszállítási Képesség C-17-es repülőgépei október 8-án, a Balaton felett. Szombaton a Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability – SAC) MH Pápa Bázisrepülőtéren települő Nehéz Szállítórepülő Ezrede (Heavy Airlift Wing – HAW) három kiképzési repülést hajt végre Balaton és a térség felett, a következő útvonalon: Pápa – Somlóvásárhely – Keszthely – Tihany – Veszprém – Pápa.

A kiképzési repülések célja, hogy fenntartsák a C-17-es repülőgépek személyzetének készségét a műveleti légiszállítási feladatok végrehajtására, a SAC-program 12 tagnemzetének követelményei alapján. Az október 8-ai repülések lehetőséget nyújtanak a C–17-esek személyzetének kiképzésére a 2016-os év kiképzési programjában szereplő, alacsony magasságú navigációs feladatok gyakorlása révén.



A Stratégiai Légiszállítási Képesség C–17-es repülőgépei és egyéb eszközei a NATO tulajdonában vannak, a 12 SAC-tagállam közös üzemeltetésében. A tagállamok – a programban igényelt műveleti repülések óraszámának arányában – megosztják egymás között a C–17-esek műveleteire, illetve a személyzetek kiképzésére fordított költségeket.

Az október 8-ai repüléseket a SAC-személyzetek kiképzéséhez előirányzott C–17-es repülési órák felhasználásával hajtják végre, a SAC-nemzetek által jóváhagyott kiképzési terv szerint.

További információ a Stratégiai Légiszállítási Képességről:
https://www.sacprogram.org/en/Pages/default.aspx Forrás:http://www.honvedelem.hu/