Keszthely megtelt

Szerző: dbhir.hu 2017. 07. 29. 15:42
Kategória: Hírek

Óriási a forgalom Keszthelyen a turisztikai központokban, a vendéglátó helyeken, a múzeumokban. Bár a meteorológia ismét nyárias időt jelez, a hűvösebb napok több embert csábítanak a múzeumokba.

A Helikon Kastélymúzeum vonzza a legtöbb látogatót a Balaton kulturális fővárosában. Az elmúlt három napban csaknem tízezer jegyet értékesítettek., de július hónapban eddig harmichatezer látogató érkezett. Ez országos szinten is kiemelkedő adat.

“Úgy gondolom, hogy a Helikon Kastélymúzeum előző évi beruházásai az idei évtől már kezdenek beérni. Valamivel több, mint tíz százalékkal nőtt az előző két év átlagához viszonyítva a látogatószámunk. Én ezt egy jelentős fejlődésnek gondolom -pláne akkor, hogy ha tudjuk azt, hogy a tavalyi évben az ország leglátogatottabb kastélyaként valamivel több, mint 210 ezer látogatót fogadtunk.” – nyilatkozta Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

Nem csak a kastély, hanem a város más múzeumai is nagy látogatószámmal büszkélkedhetnek. A “Belvárosi Múzeumok” látogatottsága jelentősen meghaladja a tavalyi évet. A Népviseletes babamúzeum, a Történelmi panoptikum, a Középkori erotikus panoptikum, a Csigaparlament, a Vidor játékmúzeum, a Horrárium és kínzó múzeum, a Nosztalgia és giccs múzeumok már elnevezésükben is vonzóak.

“A szlávok északról, a csehek, lengyelek olyan számban, olyan mennyiségben, többen jöttek, mint tavaly. Nagyon jó a lengyel vásárló, illetve hát nem sajnálja a pénzt a múzeumi belépőktől. A csehek szintén. Nagyon nagy meglepetés volt a vizes VB-nek ez az úgymond kicsapódása, mert Füreden, mikor a sportesemények véget értek, akkor nagyon sokan eljöttek ide a Balaton fővárosába.” – nyilatkozta Túri Török Tibor, a Belvárosi Múzeumok tulajdonosa.

A Balatoni múzeum látogatottsága is megnőtt. Az időjárás itt is befolyásolja a vendégek számát, napi átlagban háromszázan váltanak jegyet.

Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgató helyettese szerint: “Amikor megjön a kánikula, a strandidő, akkor a potenciális látogatók többsége a strandot választja. Viszont az esős időben minket is ellepnek a látogatók szerencsére és ilyenkor nagyon sokan megfordulnak a Balatoni Múzeum kiállításaiban is. Viszont észlelhető egy olyan tendencia is, hogy a nagyon nagy melegekben is több a látogató az átlagos őszi napokhoz képest például.”

„Nagyságrendekkel több a vendég az idei nyáron” – így vélekedik a keszthelyi Tourinform iroda vezetője. Tar László szerint jellemzően nem strandidőben érkeznek az érdeklődők. Ilyenkor többen is úgy döntenek, hogy a város egyéb turisztikai szolgáltatásait vegyék igénybe, vagy kerékpárt kölcsönözzenek. Ehhez pedig a Tourinform segítségét kérik.

FORRÁS: hirbalaton.hu; Keszthely TV