KSH: júniusban 75,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

Szerző: dbhir.hu 2020. 08. 08. 21:04
Kategória: Hírek

    Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma 75,2 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

     A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 77,0 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly júniusban, 12 milliárd forintot tett ki. Ebből a szállásdíjbevétel 81 százalékos csökkenéssel 6,3 milliárd forint lett, a vendéglátásból pedig 4 milliárd forint bevétel keletkezett a szálláshelyeken.
    A KSH kiemelte ugyanakkor, hogy a járvány miatti korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a vendégéjszakában mért belföldivendég-forgalom júniusban dinamikusan, több mint négyszeresére nőtt a májusihoz viszonyítva.
    Júniusban a kereskedelmi szálláshelyek egy részében a koronavírus okozta járvány miatti intézkedések következtében üzemszünet volt, ezért a 2020. júniusi adatok a korábbi időszakok adataival csak korlátozottan összehasonlíthatók - jelezte a statisztikai hivatal. Idén júniusban 2275 kereskedelmi szálláshely volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében, tizedükben nem volt vendégforgalom.
    A KSH adatai szerint júniusban a magyarországi szálláshelyekre érkezett 41 ezer külföldi vendég 101 ezer vendégéjszakát töltött el. Az éjszakák száma a panziókban elérte az előző év azonos hónapjában mért érték ötödét, a többi szállástípusban 3-14 százalék között alakult. A legnagyobb mértékű, 98 százalékos csökkenést Budapesten mérték, a Balatonnál a 2019. júniusi forgalom kevesebb mint tizede realizálódott.  
    Júniusban 60 százalékkal kevesebb, 285 ezer belföldi vendég töltött el 672 ezer vendégéjszakát a magyarországi szálláshelyeken. A vendégéjszakák száma leginkább a közösségi szálláshelyeken, legkevésbé a panziókban csökkent. A belföldi vendégek a legtöbb - minden 3. éjszakát - a Balatonnál töltötték el, ahol az előző év júniusi éjszakaszám közel felét regisztrálták a szálláshelyek - közölte a KSH.
    Az év első hat hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 61 százalékkal kevesebb, összesen 5,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 66 százalékkal, a belföldi vendégek 54 százalékkal kevesebb (2,3 millió, illetve 2,9 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.  A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 58,7 százalékkal csökkent, és 99,2 milliárd forintot tett ki az első fél évben. A szállásdíjbevételek 61,6 százalékkal 52,8 milliárd forintra estek vissza, a vendéglátásból származó bevételek pedig 54,4 százalékkal 28 milliárd forintra idén az első hat hónapban.
    Júniusban 1669 magyarországi szálláshelyen (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) lehetett fizetni SZÉP-kártyával. A KSH adatai szerint júniusban mintegy 2,6 milliárd forint értékben, az első fél évben pedig 8,7 milliárd forint értékben fizettek ezzel a vendégek, előbbi alig 7 százalékkal kevesebb mint 2019-ben, utóbbi 21 százalékkal maradt el attól.