Június 17.-én lesz a Balaton Napja, a nyárindító strandpiknik

Szerző: dbhir.hu 2017. 05. 24. 20:17
Kategória: Hírek

A Balaton vízének hőmérséklete lassan eléri a 20 fokot, de bizonytalan a hétvégi időjárás, ezért a pünkösdi és a Nemzeti Regattát követő hétvégére, június 17.-ére halasztják a Balaton Napját

A Balaton Napja a balatoni összetartozás ünnepe, egyben a strandszezon ünnepélyes nyitánya is – mondta Kardos Gábor főszervező. Minden évben azon a májusi, vagy júniusi szombaton tartják, amikor a Balaton hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 20 fokot.

A rendezvény legfőbb turisztikai üzenete, hogy a Balaton előbb melegszik fel, és válik alkalmassá fürdőzésre, mint a tenger, élvezze ezt aki csak tudja már az előszezonban is.

A három éve megálmodott, a Balatoni Kör, a Balatoni Szövetség és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatását élvező rendezvényhez tavaly 15 tóparti település csatlakozott. Idén június 1-ig jelezhetik az önkormányzatok, strandüzemeltetők, és turisztikai, illetve civil szervezetek a csatlakozási szándékukat – a módosult határidő szerint.

A koreográfia szerint minden strandon ugyanakkor és lehetőleg ugyanúgy nyitják meg ünnepélyesen a strandszezont: idén ismét tóbafutó-versennyel, melynek pontban délután 2-kor mindenütt egyszerre lesz a startja. Fél 3-kor körbekoccintás lesz a BalatonBorral vagy más helyi nedűvel, amivel kezdetét veszi a strandpiknik, majd este akár tábortűz, zenés szabadtéri buli lehet a folytatás. A csatlakozó települések a saját adottságaiknak és lehetőségeiknek függvényében különböző színes programokkal tehetik vonzóvá az eseményt.

Mivel a Balaton Napjának célja a minőségi balatoni vendéglátás és a strandbisztró kínálat megújulásának bemutatása is, igyekeznek a strandpiknik szervezésébe bevonni a legnívósabb helyi vendéglősöket, büféseket. Arra kérik őket, hogy települjenek ki, kínáljanak különlegességeket, és lehetőleg ingyenes kóstolókkal is mutassák be újdonságaikat. A javasolt gasztronómiai programok között szerepel, helyi, friss alapanyagok felhasználását preferálva a strandbüfék versenye vagy a balatoni bor- illetve fajtafelismerő verseny. Lehetnek egyéb, amatőröket is megmozgató versenyek, mint például kreatív fröccskészítési vetélkedő vagy a legjobb amatőr grill, illetve bogrács étel kiválasztása.

A választékban többféle sport és kulturális program is szerepel majd. Ez utóbbihoz a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is felajánlotta közreműködését.

A részletes programokról a Balaton Napja közösségi oldal ad tájékoztatást. (www.facebook.com/BalatonNapja).

A programokat a Balatoni Szövetség (bszovetseg@chello.hu), a gasztro programokat a Balatoni Kör (balatonikor@gmail.com) koordinálja.

Forrás: hirbalaton.hu