Jövőre megújult helyszínnel várja a közönséget a 15 éves Kultkikötő

Szerző: dbhir.hu 2019. 12. 10. 10:38
Kategória: Hírek

    A következő 1-1,5 évben sorban „nőnek ki a földből” a déli parton a kulturális szabadtéri komplexumok. 

    Balatonbogláron 2020 júniusában adják át a felújított művelődési házat és az ahhoz tartozó szabadtéri színpadot, Balatonföldváron pedig 2021-re fejeződnek be a szabadtéri színpad felújításával kapcsolatos munkálatok. Ebben az átmeneti időszakban a hosszú évek óta a Kultkikötő nyári programsorozatának egyik meghatározó bázisaként működő Balatonboglár veszi át a jubiláló Kultkikötő központi helyszínének szerepét.  Az örömteli fejlesztések eredményeként a jövőben mindkét helyszín a produkciók színvonalához méltó körülményeket tud majd biztosítani a közönség és a fellépők számára. A megvalósuló technikai és infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően Balatonboglárra már a soron következő évadtól nívós és látványos produkciók érkeznek, de a földváriak sem maradnak igényes kulturális programok és szabadtéri színpad nélkül.

Már önmagában a fejlesztés híre is örömre adott okot, hiszen évről évre egyre jobban érződött a közönség részéről az az igény, hogy a nyáron hozzánk érkező produkciók színvonalához méltó, komfortosabb körülményeket tudjunk biztosítani. Ehhez a nyár elejére befejeződő, uniós forrásból megvalósuló önkormányzati beruházásnak köszönhetően a következő évadunktól adottak lesznek a feltételek, ami a nézők mellett a fellépő művészek és a szervező csapat dolgát is jelentősen megkönnyíti

mondta Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

A beruházás eredményeként a közel ezer néző befogadására alkalmas balatonboglári szabadtéri játszóhely színpada teljesen megújul, többek között állandó fedést kap. A produkciók szereplői a színpad mögött felépülő backstage-ben készülődhetnek, míg a közönség a művelődési ház teljes körű, infrastrukturális és technikai modernizációjának köszönhetően az eddiginél jóval esztétikusabb és komfortosabb körülmények között kapcsolódhat a kulturális programokhoz.

Ez az épület a nagyobb lélegzetű szabadtéri produkciók megvalósításakor egyfajta kiszolgáló épületként funkcionál – itt található a büfé, a vizes blokkok és nem utolsó sorban a színházterem, ami nyárra szintén megújul.

A 300 fő befogadására alkalmas, klimatizált helyiség – a színpadot is beleértve – teljesen kicserélődik, és a szervezők szándéka szerint nemcsak kiszolgáló, hanem főszerepet is „játszik” majd a programkínálatban: a kamaraelőadások, gyerekprogramok és színjátszó táborok mellett, a szabadtéri produkciók esőhelyszíneként is funkcionál majd ez az épület. A kor igényeinek megfelelően átalakított művelődési ház egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a színházi programok és koncertek ne csak a nyári időszakban, hanem négy évszakon át, folyamatosan műsoron legyenek.

 Nagyon örültünk annak, hogy a művelődési ház és a szabadtéri színpad rekonstrukciójának tervezésekor a mi véleményünket is kikérte a beruházó. Ez lehetővé tette, hogy a fejlesztés minden részletében harmonizáljon a közönség, és a hozzánk érkező produkciók igényeivel – ennek a közös gondolkodásnak is köszönhető, hogy 2020-ban minden eddiginél nívósabb, látványosabb és nagyobb volumenű produkciók érkeznek Balatonboglárra 

közölte Nagy Viktor, aki azt is elárulta, hogy a boglári helyszín idén egyébként is főszerepet kap a Kultkikötő repertoárjában.

Ez a nyár más lesz mint a többi!

A 2020 nyarán esedékes, 15. jubileumi évadban a központi helyszín Balatonboglár lesz. Ennek oka, hogy a hagyományosan központi helyszínként működő földvári szabadtéri színpadon is elindulnak az örömteli változások, ezzel együtt a fejlesztéssel kapcsolatos építési munkálatok. Ebben az átmeneti időszakban Földvárra jellemzően kisebb kamaraprodukciók és gyerekprogramok érkeznek, míg a megújult boglári helyszínre szervezik a nagyobb volumenű előadásokat és koncerteket.

A Kultkikötő közönsége a következő évadban is, egész nyáron át több helyszínen és több száz kulturális program közül válogathat. Az összművészeti fesztivál weboldalán már elérhető, és mostantól folyamatosan kerülnek ki a nyári programok. Ezek között a „GRUND – Vígszínházi fiúzenekar”, a „Loveshake – Az élet összeráz” és a „Liliomfi” című Molnár Ferenc darab is biztosan helyet kap.

A 2019. december 24-ig elérhető, karácsonyi szabadbérletet ezekre a programokra, és szinte az összes, Balatonbogláron és Balatonföldváron meghirdetett előadásra és koncertre érvényes. A konstrukcióról bővebb információt itt olvashatnak.