Jól áll a balatoni uniós források lehívása

Szerző: dbhir.hu 2017. 09. 22. 20:35
Kategória: Hírek

    A Balaton-régió fejlesztéseire a jelenlegi uniós ciklusban fordítandó, kormányhatározatban nevesített 250 milliárd forintnyi uniós forrásnál várhatóan több pénzt sikerül szereznie az üdülőövezetnek a jó pályázatoknak köszönhetően - derült ki a már elbírált pályázatokat, szerződéskötéseket és már kiutalt támogatásokat összesítő tárcák, szervezetek beszámolóiból a Balatoni Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki ülésén Siófokon.

    A tanács ülésén a Miniszterelnöki Hivatal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium képviselői is részletesen beszámoltak arról, hol tart az általuk kezelt uniós források felhasználása a Balaton-régióban.
    Bóka István, a BFT elnöke örömtelinek nevezte a turisztikai térség teljesítményét az uniós pénzek elnyerése terén, és reményét fejezte ki, hogy a tavaly decemberben elfogadott kormányhatározatban balatoni fejlesztési célokra meghatározott 100 milliárd forintnyi hazai forrás megszerzése során is ugyanez a tendencia fog érvényesülni. 
    Kiemelte, hogy a balatoni program egyik legfontosabb eleme a hazai forrásból megvalósítandó vízminőség-védelmi projekt, amelyre mintegy 40 milliárd forintos keret jut. 
    A balatoni kormányhatározatban mintegy 12,6 milliárd forintnyi forrást terveztek a 4 milliárd forintos jegyzett tőkéjű, tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. fejlesztései számára. Bóka István, az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatok még várják az állam döntését arról, hogyan kívánja megvalósítani a fejlesztéseket, és milyen feltételei lesznek a forrásjuttatásnak. Hozzátette, az önkormányzati tulajdon átadásáról nincs szó, tudomása szerint a fejlesztési források egy része tőkeemelésként érkezne, amellyel az állam tulajdoni hányadot szerezne a társaságban.
    Az ülésen komoly és megoldandó problémaként merült fel a megfelelő zajvédelem biztosítása az egyre több, hosszabb és hangosabb balatoni fesztiválok kapcsán. Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsosa úgy fogalmazott: "soha nem látott mennyiségű bejelentés és feljelentés érkezett idén a hatóságokhoz", ezért a BFT közbiztonsági testülete októberben napirendre tűzi a kérdést. 
    Rácz András, a témában illetékes Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy még zajlik a Balaton-törvény felülvizsgálata, és ameddig le nem zárul, addig kellene a zajvédelemi kérdéseket is tisztázni.