Jogerőssé válik a Balaton vízszintemelése, sürgető a partvédelem

Szerző: dbhir.hu 2018. 10. 16. 15:30
Kategória: Hírek

     A napokban jogerőssé válik a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelése – értesült a hirbalaton.hu. A tó vízszintszabályozása valójában már két éve eszerint zajlik próbaüzemként. A víztöbblet most, az aszályos időkben igen jól jön, viszont a magasabb vízszint 15 tóparti településnél különösen indokolttá és sürgetővé teszi a partvédelem megújítását.

     

Mivel különösebb aggály nem merült fel sem a hatóságok, sem a civilek részéről a Balaton vízszint-szabályozásának módosításával kapcsolatban, sőt támogatást is élvezett a terv a megfelelő partvédelem biztosítása esetén, napok kérdése, hogy jogerőssé váljon az új szabályozás. A próbaüzemnek köszönhetően már tavaly és idén is 60 millió köbméterrel több víz tározódott nyaranta a Balatonban. Ennek is szerepe van abban, hogy nyár végén is kellően magas maradt a tó vízszintje, és a vizeinket több helyen sújtó rendkívüli aszály sem okoz nehézséget a tó életében.

 

A legérintettebb tóparti települések

A szélsőségessé váló időjárásban különösen fontos, hogy minél több víz maradjon a Balatonban, azonban gondot okoz, hogy a partvédőművek, valamint a parti területek csapadékvíz-elvezető rendszerei alacsonyabb vízszinthez lettek kiépítve.

A módosítással kapcsolatban készült tanulmány kitért arra, hogy a Balaton új üzemeltetési rendjéhez szükséges a mélyfekvésű területek feltöltése, illetve a megfelelő partvédelem biztosítása. A tanulmány szerint a leginkább veszélyeztettet települések: Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonföldvár,  Balatonszárszó, Balatonőszöd,  Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár,  Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő,  Balatonkeresztúr,  Balatonberény,  Ábrahámhegy, de fel kell készülni hatáscsökkentő intézkedésekre Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Balatonakalin, Révfülöpön, Keszthelyen, Balatonkenesén és Balatonakarattyán is.

 

Az ígéretek szerint jut forrás partvédelemre is

A balatoni kormányrendelet jelentős összeget, 41,5 milliárd forintos keretet biztosít hazai forrásból a vízgazdálkodási fejlesztésekre, köztük a vízszintemeléssel kapcsolatos feladatok elvégzésére. Ennél persze – a hirbalaton.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint – jóval nagyobb összegbe kerül a szükséges feladatok elvégzése.

A korábbi években elmaradt fejlesztések, az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, és a megemelt vízszint miatt is sürgető a Balaton megfelelő partvédelmének biztosítása.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén elmondta, megkezdődött a 41,5 milliárd forintos keret felhasználásának tervezése, amelynek 2019 június 30-ig kell elkészülnie. Az előkészületek során felkeresik mind a 44 Balaton-parti települést, kiemelten foglalkozva a 15 mélyfekvésű település problémáival. “Az, hogy mi fér bele a 41,5 milliárd forintba, egy más kérdés” – jegyezte meg.

A zsilip-nyitásról közvetlenül szakértők döntsenek

Az új szabályozásról tartott lakossági fórumok eredményét úgy summázta Dr. Tombácz Endre, a hatástanulmány elkészítésével megbízott Öko Zrt. vezérigazgatója korábban a hirbalaton.hu-nak, hogy „akkor támogatja mindenki, ha a jövőben szigorúan betartják a vízszint-maximumot, és a Sió-zsilip nyitásáról szóló döntést közvetlenül a szakértők hozhatják meg”. (A régióban tartja magát a vízügyi forrásokra hivatkozó, helyi híradásokkal is megerősített nézet, hogy a zsilip-nyitásról a szakemberek meghallgatásával ugyan, de politikusok hozták meg a döntést az utóbbi időkben.)

Az új szabályozás plusz-mínusz 5 százalékos eltérést is megenged a vízszintszabályozásban. A nyári félévben a ±5% azt jelenti, hogy a zsilip-nyitás a 126 cm meg nem haladását, a zárás a 114 cm alá csökkenés elkerülését szolgálja a Balaton vízszintjében – a fórumokon elhangzott tájékoztatás szerint.

Forrás: hirbalaton.hu