Jégmadár megfigyelés a Balaton déli partján

Szerző: dbhir.hu 2016. 12. 29. 09:29
Kategória: Hírek

A Balaton télen látszólag üres. Való igaz kevesebb ember látogatja ebben az évszakban, hacsak nem indul meg a jegesedés és nem lehet a tavon fakutyázni, korcsolyázni.

A part menti településeken, strandokon, kikötőkben csak elvétve lehet egy-két emberrel találkozni, akik élvezik hazánk legnagyobb tavának téli romantikáját, hangulatát.

De mi a helyzet a nyílt vízen? A hajók nem járnak, fürdőzők nincsenek, a víz háborítatlan, a tó szinte kihalt, látszólag üres.

Valójában ez csak a látszat a Balaton télen nagyon is él és erről mi is meggyőződhetünk, ha egy kicsit jobban körbenézünk.

A messzi észak vízi madarai (melyek Szibériától Grönlandig bárhonnan jöhettek) veszik birtokba a tavat. Vendégeink több ezer kilométer megtétele után töltik itt a telet. Bukórécék, búvárok és számos egyéb faj kerül ilyenkor szeme elé annak, aki figyelmesen járja a mólókat, kövezéseket. Számos hazánkban fészkelő, vagy kisebb távolságról érkező látogatója is akad a tónak télen.

Nagy csapatokba verődve láthatjuk a szárcsákat, vöcsköket és szinte minden kikötőben találkozhatunk hazánk egyik legszínesebb madarával, a jégmadárral.

A Magyar Madártani Egyesület Dél-Balatoni Természetvédelmi Csoportja ezen különleges időszak alkalmával 2017 január 7-én első alkalommal rendezi meg téli madármegfigyelő túránkat Balatonaliga és Balatonföldvár között .

A 4 állomásos programon a látogatók az önkéntesek által biztosított speciális távcsövein keresztül figyelhetik meg a tó madárvendégeit, melyekről a látványon túl számos érdekes információ is megtudhatnak.

Kiderül, miért érdemes a madarak lábát figyelni vagy, hogy miért fontos a tavon telelő madarak rendszeres számolása.

A program ingyenes és természetesen be lehet csatlakozni csak egy-egy állomásra is.

A túra egyszerűbb lebonyolítása érdekében kérjük a leendő résztvevőket, hogy részvételi szándékukat a mme.delbalaton@gmail.com e-mail címen jelezzék.

A túra tervezett útvonala:

    • 8.00-9.00 Balatonaliga, Club Aliga vitorláskikötő
    • 9.30-10.30 Siófok, hajóállomás
    • 11.00-12.00 Szántód, kompkikötő
    • 12.30-13.30 Balatonföldvár kikötő

Bővebb információ a fentebb megadott email címen vagy telefonon is kérhető:

Pálinkás Andor:+36309303865


Péntek István: +36302058696

Forrás és még több információ:http://www.mme.hu/