Újra ölt a mustgáz Somogyban

Szerző: dbhir.hu 2018. 09. 05. 20:25
Kategória: Hírek

    Kedden este egy ember életét vesztette, egy borosgazdát pedig kórházba szállítottak mustgázmérgezés miatt Somogyban.

   

Kánya Petőfi Sándor utcájának egyik présházában találtak holtan egy embert. A helyszínre a tabi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik meggyőződtek arról, hogy a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid nagyobb koncentrációban van jelen a levegőben. A szerencsétlenül járt férfi holttestét légzőkészülék használatával hozták fel a pincéből. 

Karád Csiszárhegy utcájának egyik pincehelyiségében is rosszul lett egy gazda. A helyszínre a karádi önkéntes tűzoltókat riasztották. A sérültet a mentők mustgázmérgezés gyanújával kórházba szállították.

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű széndioxid, ami a gyümölcs erjedése során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el. Nagyobb koncentráció belégzése oxigénhiányos állapotot okozhat. Ennek jelei szédülés, hányinger, álmosság, mentális zavar és eszméletvesztés. 

Nagyon fontos ebben az időszakban a borospincét üzemeltetők odafigyelése, életmentő lehet a pincék megfelelő szellőztetéséről gondoskodni. 

A balesetek elkerülésére alkalmazható a közismert gyertyás módszer is. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra, vagy más kerti szerszámra helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segíthet, anélkül a segítő is könnyen áldozattá válhat. A különböző gázálarcok, gázmaszkok viselése nem nyújt védelmet.

Ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

Forrás:http://somogy.katasztrofavedelem.hu