Ismét forralás nélkül iható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében

Szerző: dbhir.hu 2020. 07. 15. 21:17
Kategória: Hírek

    Szerdától ismét forralás nélkül iható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében, ahol vélhetően illegális hálózatra kötés okozott szennyeződést - közölte Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. az MTI-vel.

    A vízszolgáltató társaság a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozatára hivatkozva azt írta, hogy a vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, és az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség Kilitiben.
    A vízfogyasztás korlátozását július 6-án rendelte el az illetékes hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. (A Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú embereknél előfordulhat például hányásos, hasmenéses megbetegedés - a cég korábbi közleménye szerint.) A vezetékes ivóvíz csak forralás után volt fogyasztható, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet a dél-balatoni településrészen.
    A DRV közlése szerint munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével is dolgoztak azon, hogy a szennyeződést lokalizálják és a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék. A probléma lehetséges okai közül egy illegális hálózatra kötés tűnt a legvalószínűbbnek, ezért a szolgáltató ellenőrizte a városrész nagyobb átmérőjű bekötéseit. A feltételezések szerint az illegális rákötés időközben megszűnt. A szennyezés forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de az ellenőrzéseket tovább folytatják - áll a DRV Zrt. közleményében.