Idén is a Balatonnál, Ordacsehiben kezdődött a szüret

Szerző: dbhir.hu 2017. 08. 02. 20:48
Kategória: Hírek

   A Csabagyöngye, az elsőként termő magyar szőlőfajta begyűjtését a Varga Pincészet kezdte meg Ordacsehiben. Ebből a szőlőből készül Magyarország és Európa első újbora, melyet augusztus utolsó hetében palackoznak a badacsonyörsi pincészetben – Varga Máté borász tájékoztatása szerint.

  A borász beszámolója szerint idén az időjárás szinte minden arcát megmutatta. Az év elejei hosszú, kemény fagyoktól a forró, aszályos nyári kánikuláig, a kellemes meleg tavasztól a heves nyári viharokig. Ezek a szélsőségek a szőlőt is próbára tették, de ellenálló képességének és vitalitásának hála csak elszórtan jelentkeztek problémák. „A szőlő fejlődése szempontjából kritikus időszakokban szinte tökéletes volt az időjárás, így magas minőségű, bő termésben bizakodhatunk” – fogalmazott Varga Máté.

A Csabagyöngye szüretelésére a szokásosnál kicsit hamarabb került sor, aminek elsősorban a magas hőmérséklet az oka. A szüretelt mennyiség 500 000 kg, amelyet 53 hektárról több mint 100 szőlőtermelőtől vásárolt fel a Varga Pincészet.

A Csabagyöngye a legkorábban érő szőlőfajta a Föld északi féltekéjén – állítja a borász. A belőle készült bor üde, friss, gyümölcsös, szőlőízű; kiváló fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény. A Csabagyöngye palackok legkésőbb szeptember első hetében az üzletek polcaira kerülnek.

Forrás:hirbalaton.hu