Három éves növényegészségügyi zárlatot rendelt el a NÉBIH a balatonboglári borvidék egyes részeire.

Szerző: dbhir.hu 2017. 12. 02. 18:47
Kategória: Hírek

    A szakértők az említett területeken kimutatták az aranyszínű sárgaság fitoplazmáját, amelyeket az amerikai szőlőkabóca terjeszt.

A kijelölt szőlőtőkéket a gazdáknak ki kell vágniuk, s emellett az elkövetkező években oltványt sem adhatnak el. A borászok úgy vélik: nagyobb állami támogatásra lenne szükség a vírus elleni védekezéshez.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök:

A fehér szőlő levelének ez a háromszög alakba való bekanalasodása, ez egy jellemző tünete, alul pedig a kék szőlőknek. Az amerikai szőlőkabóca terjeszti, amit 2006-tól van jelen a térségben. Karantén kártevő, az Európai Unió karantén listáján szerepel, így a magyar hatóságok is természetesen megfelelő jogszabályokban ezt érvényesítik. Rendkívül veszedelmes kártevő, kórokozóról van szó. A cél az, hogy megakadályozzuk azt, hogy ez nagy mértékben elterjedjen.

Pócz József, borász, Pócz Pincészet:

Nálam is kijelöltek a növényvédő állomás szakemberei néhány tőkét, ez nem túl sok, talán 3-5 tőkéről van szó összességében és gyakorlatilag más-más fajtákban. Egy rizling szilváni ültetvényben és egy sárgamuskotály ültetvényben találtak.

Az európai szőlőfajták nagy része érzékeny az amerikai szőlőkabóca által terjesztett fitoplamzára 

tette hozzá Pócz József.

Egyelőre vizuális vizsgálatokat végeztek a balatonboglári borvidéken a szakemberek, a laboratóriumi vizsgálatok azonban még hátra vannak. Így a borászoknak várniuk kell az eredményre. Pócz József azt mondja, mivel csak néhány tucat szőlőtőkéről van szó, egyelőre nem lehet nagy mértékű kárról beszélni. Egyelőre a szaporítóanyag-termesztőknek okoz igazán gondot a karantén, mivel erről a területről szaporítóanyagot nem lehet forgalmazni.

Pócz József a vírus elleni védelemben látja a megoldást. A szakember azt mondja:

a speciális növényvédő szer és az olajos mosás rengeteg pénzt emészt fel, ezért lenne szükség több állami támogatásra. Ez az országnak is megérné, mert ha nagy mértékben elterjed a betegség, akkor a kár jóval nagyobb lesz.

Az amerikai szőlőkabóca elterjedésének másik oka, hogy sok az elhanyagolt szőlőültetvény, ezek a területek pedig kedvelt szaporodó helyei a kártevőknek.

Forrás: somogytv.hu; hirbalaton.hu