Év végi összefoglaló az idei balatoni haltelepítésekről

Szerző: dbhir.hu 2016. 12. 23. 13:16
Kategória: Hírek

December elején sikeresen befejeződtek a balatoni haltelepítések. Idén összesen 126 fuvarral, 10 434 kilométert megtéve, 37 helyszínen végezett haltelepítéseket a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – olvasható a társaság honlapján.

A telepítéseket bárki nyomon követhette, hiszen a társaság évek óta az eseményt megelőző napon „haltelepítési előrejelzést” ad közre a honlapján, magáról a munkáról pedig „percről percre” tudósítást adtak ugyanitt. Az adott helyszínen illetékes horgász egyesületének elnökét minden esetben külön is értesítették. Idén sem telepítettünk úgy halat a társaság a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lebonyolítását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvekben.

A legfontosabb horgászhalból, a pontyból 376 703 kg-ot telepítettek a tóba, melyek két- és háromnyaras korúak voltak. A cég éves kötelezettsége 300 ezer kilogramm, vagyis jelentősen túlteljesítették a halgazdálkodási tervükben szereplő vállalást. A pontytelepítéseket idén is 22 helyszínen osztották el. A helyszínek kijelölésekor meghatározó, hogy a szállítójármű számára elegendő hely és megfelelő altalaj álljon rendelkezésre. Az elosztásnál idén is két fő szempontot tartottak szem előtt: a költséghatékonyságot, és hogy a Balaton három medencéjébe közel azonos mennyiségeket telepítsenek.

Az előbbi szempont miatt a tógazdaságoktól távolabb eső északi parti helyszínekre kevesebb szállítmányt tudtak küldeni, ami  nem okozott problémát a haljelöléses vizsgálatok szerint. Ezek igazolták, hogy a halállomány eloszlását az élőhelyi adottságok befolyásolják, nem pedig a telepítési helyszínek. Így összesen a keleti medencébe (Zamárdi, Balatonszéplak, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 122 580 kg; a középső medencébe (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonakali, Révfülöp) 92 316 kg; a nyugati medencébe (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) pedig 129 860 kg pontyot telepítettek. A nyugati medence tavaly kissé kevesebb pontyot kapott a középső medencéhez képest, ezért idén ezt igyekeztek kompenzálni. A nevezett összes mennyiség magában foglal 300 db jelölt pontyot is.

Előnevelt csukából 260 000 db-ot telepítettek a Balatonba, ez 10 ezer darabbal több, mint az éves kötelezettségük. A kis csukákat idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára, ahol a helyi horgászok a csónakjaikból, valamint  halőri motorcsónakokból engedtek szabadon az északi és délnyugati part nádasainak előterében. Az említett előnevelt csukák mellett kihelyeztek 175 darab egynyaras csukát is, amelyeket egyedi haljellel láttak el.

Forrás:www.hirbalaton.hu