Elindultak a kiegészítő munkálatok a dél-balatoni vasútvonalon

Szerző: dbhir.hu 2021. 04. 11. 19:38
Kategória: Hírek

   A NIF Zrt. beruházásában a fővárosból a Balaton déli partjára vezető vasútvonal 2010 óta több projektben átfogó felújításon esett át. A Székesfehérvár-Keszthely vasútvonal rekonstrukciója I. ütem 1. szakaszaként 2014-2015-ben a Lepsény – Szántód-Kőröshegy közötti vasútvonal épült át. A beruházás folytatásaként 2016 és 2018 között átépült a következő 53 km-es Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal-szakasz, és megvalósult a Kaposvár-Fonyód közötti szintén 53 km hosszú vonalszakasz felújítása is. Idén március végétől a projekt kiegészítő munkálatai zajlanak.

   

   Siófokon megkezdődött a P+R parkoló építése. A vasútállomás mellett az eddig rendezetlenül, parkolóként használt területen 19 parkolóhellyel ellátott leállóhely épül, amely járdával és kerékpárúttal, közvilágítással, térfigyelő rendszerrel és kerítéssel kiegészítve újul meg.

   Szántód állomáson 365 méter hosszan a második vágány melletti peron átépítésére és csatlakozó akadálymentes gyalogos átjáró építésére kerül sor.

   A beruházás keretein belül Balatonboglár és Fonyód vasútállomásokon zajárnyékoló falak fognak épülni összesen 2 km hosszban.

   Balatonlelle felső és Alsóbélatelep állomásokon a peron hátoldali támfalának felújítása teljes újraburkolással, a vízelvezetés helyreállításával, a támfal és az útpadka közötti sáv rendezésével történik.

   Az állomási előterek két helyszínen újulnak meg: Balatonboglár állomáson az első vágány mellett peronkijárat épül, Fonyódon az állomásépület előtti előteret alakítják ki és térkövezik az első peronhoz csatlakozva, valamint a vágány és a járda közötti zöldterületet is rendezik.

   A projekt átjárók építését is tartalmazza. Balatonföldváron a Keleti strandhoz fog vezetni az új gyalogos átjáró, Bélatelepen az új közúti átjáró a Kossuth tér és Wekerle utcát összekötő gyalogos átjáró mellett a strand biztonságosabb megközelítését fogja biztosítani. Balatonmáriafürdőn a Bükkfa utcán létesül gyalogos átkelőhely.

   A vonalszakasz állomásain korlátok és kerítések épülnek a gyalogos átjárók környezetében 45 helyszínen, valamint összesen 250 db pad, 24 db támaszkodó, 310 db szemetes, 310 db piktogram, 28 db nagy állomás tábla és peronbútorok javítják a vasúti szolgáltatás színvonalát.

   A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.

Forrás és még több információ: https://nif.hu/