Egyre jelentősebb a vadkár a belterületeken

Szerző: dbhir.hu 2017. 02. 05. 16:12
Kategória: Hírek

Önkormányzatok, vadásztársaságok, kormányhivatalok és a rendőrség képviselői vettek részt a Balatoni Szövetség Keszthelyen tartott tanácskozásán, ahol a lakott területeken évek óta problémát jelentő vadkárok volt a fő téma. A fórumon Zala, Somogy és Veszprém megye képviselői vitatták meg az aktuális helyzetet a témában az idegenforgalmi szezon előtt.

A tanácskozás résztvevőinek  a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének igazgatója tartott előadást a vadfajok városiasodásának okairól. Csányi Sándor  kiemelte, hogy a településekre vándorlás az egész világon problémát jelent. Ősszel és a téli időszakban különösen. A megelőzés területén bőven akad tennivaló.

A vadászfajok lakott területen belül nem vadászhatók. A településeken való megjelenésük és elszaporodásuk egyre nagyobb méreteket ölt  a Balaton környékén . Az ingatlanok kiskertjeit, strandi területeket túrnak fel. Elkeríteni nem lehet Balassa Balázs elnök véleménye szerint az összes ingatlant, nagyon gyorsan, még az idegenforgalmi szezon előtt kell keresni.

A probléma megoldására nincs meg a jogi szabályozás. A vadászati törvény a vadászati területekkel foglalkozik, a károk kapcsán  pedig a polgári törvény és a vadászati törvény között nagy különbségek vannak a megközelítésben. Csak összehangolt munkával lehet egy olyan jogszabályi keretet létrehozni ami figyelembe veszi a jelenlegi gyakorlat hézagait és a kialakult kérdéskört, ami az érintett önkormányzatokat, a vadászokat és az ingatlantulajdonosokat is érinti. A Balatoni Szövetség rövid időn belül törvény módosítási kérvényt nyújt be a  belterületi vadkárok , kárfelelősség megoldása érdekében.

Forrás:Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió