Boglárról Balatonszemesre került a gőzmozdony

Szerző: dbhir.hu 2017. 03. 15. 11:06
Kategória: Hírek

A balatonszemesi vasútállomás előtti parkban helyezték el a balatonboglári vasutas üdülőben hosszú időn át kiállított, 275-ös sorozatú és 040-es pályaszámú gőzmozdonyt. A 275-ös típus annak idején a Nyalóka becenevet kapta.  A 36 tonnás mozdonyt különleges közúti szállító eszközön, a Magyar Honvédség közreműködésével szállították a helyszínre kedden délelőtt.

A MÁV és a balatonszemesi polgármesteri hivatal között létrejött megállapodás értelmében a település a vasútállomás előtti parkosított téren állította ki Nyalókát. Ezentúl az önkormányzat rendszeresen gondoskodik annak állagmegóvásáról is. A március 15-i nemzeti ünnepen már a felújított gőzmozdonyt láthatják a helyiek és az utazóközönség. Ugyancsak 275-ös szobormozdony található egyébként a budapesti Vasúttörténeti Parkban és a tiszafüredi vasútállomáson is, illetve a Nyíregyháza melletti Sóstón, ahol tavaly mintegy 250 munkaóra alatt vasutasok újítottak fel egy Nyalókát a Vasutasok Szakszervezete Vasutas Kulturális Alapítványának támogatásával.

A legendás mozdonyból a MÁVAG budapesti gyára 1928 és 1940 között 148 darabot gyártott, a MÁV főként a mellékvonalakon használta személy- és tehervonatok továbbítására. A mozdonyok 70 kilométeres óránkénti sebességet is elértek vonattovábbítás közben. A gőzvontatás hivatalosan 1984-től szűnt meg Magyarországon, bár nosztalgiavonatoknál jelenleg is alkalmazzák.

Forrás: www.mavcsoport.hu