Balatonszemes perre ment a kempingjéért

Szerző: dbhir.hu 2017. 02. 18. 19:21
Kategória: Hírek

Eladta a felszámoló a balatonszemesi Lidó kempinget, a település önkormányzata azonban az ügylet érvénytelenítését szeretné, mert nem élhetett elővásárlási jogával – értesült a hirbalaton.hu.

Az egykori SCD-érdekeltségek felszámolásával megbízott cég írt ki pályázatot a többi balatoni kempinghez hasonlóan a szemesi 1,8 hektáros, vízparti Lidó megvásárlására is. A hirbalaton.hu információja szerint a nyertes pályázó 330 millió forint plusz áfa vételárat ajánlott.

 Balatonszemes ragaszkodik a kempinghez, magunk szeretnénk üzemeltetni

mondta Takács József polgármester.

 Készültünk rá, hogy a pályázat során beérkező legmagasabb árajánlatot tartanunk kell, ez esetben elővásárlási jogunk révén a község tulajdonába kerülhet. A felszámoló meg is keresett bennünket azzal a kérdéssel, hogy kívánunk-e élni a Balaton-törvénybe foglalt elővételi jogunkkal. Meglepetéssel tapasztaltuk, hogy még mielőtt a választ megadtuk volna, az ingatlan-nyilvántartásban megtörtént a tulajdonjog bejegyzése a legmagasabb árajánlatot adó pályázó nevére. Azon is meglepődtünk, hogy ezzel együtt lekerült az elővásárlási jogunk a tulajdoni lapról, pedig annak legyen bárki a tulajdonos, folyamatosan szerepelni kellene rajta.

A balatonszemesi önkormányzat bírósági pert indított. Azt szeretné elérni, hogy az ügyletet érvénytelenítsék és induljon új eljárás, melynek során érvényesíteni tudják elővásárlási jogukat, mely egyébként ma már újra szerepel a Lidó kemping tulajdoni lapján.

Mindenféleképpen élnénk az elővételi jogunkkal, akár hitelfelvétel árán is, amihez jelenleg kormányzati jóváhagyás szükséges – folytatta Takács József. – Balatonszemes számára létfontosságú az idegenforgalmi adóból származó bevétel, abból tudunk fejleszteni, rendezetté, vendégbaráttá tenni a települést. Idegenforgalmiadó-bevételünk javarészét eddig is a kempingeknek köszönhettük, több tízmillió forint éves bevétellel számolunk a Lidó üzemeltetéséből is.

A település, ha a tulajdonába kerülne, fejlesztené is a Lidót. Egyes értesülések szerint akár még a szomszédos futballpályát is föláldoznák, hogy bővíthessék a területét.

A Vadvirág kemping még eladó

Az éppen tíz éve százmilliárd forintos fejlesztést ígérő SCD (2007. januárjában mutatták be nagyívű terveiket Tapolcán) a szemesi Lidó területére Yacht Hotelt, a ugyancsak balatonszemesi Vadvirág Nyaralótelep helyére Szélcentrum Üdülőparkot álmodott, együttesen kilencmilliárd forintos beruházás révén. A közben becsődölt SCD, majd az ingatlanportfoliót megvásárló Turisztika Hungária összesen 23 vízparti kempinggel rendelkezett. Az SCD-érdekeltségek felszámolója évek óta árulja a balatoni kempingeket, melyeknek a java része mára el is kelt. Az önkormányzatok közül csak a balatonfüredi volt vevő a kempingjére. A másik balatonszemesi ingatlan, a 16 hektáros Vadvirág egyelőre nem talált vevőre.

Forrás: hirbalaton.hu