Balatonőszödön életre keltették az adventi naptárt

Szerző: dbhir.hu 2017. 12. 19. 11:08
Kategória: Hírek

   Balatonőszöd lakossága immár harmadik alkalommal szervezte meg az élő adventi naptár programot. Minden este útra kelnek a helyiek, hogy felkeressék azokat a házakat, ahol az adott naptári nap számát megtalálják kirakva az ablakban. Az élő adventi naptár tulajdonképpen egy “szeretet vendéglátás”, ami összehozza az embereket.

    

Esténként több tucatnyian is összegyűlnek a helyiek, hogy együtt járják be a település utcáit, megkeresve az adott nap dátumát kirakó otthont és házigazdát.  A legutóbbi vasárnap közel 40 fős csapat gyülekezett Balatonőszöd központjában, hogy együtt induljon útnak.

Winklerné Csehi Mónika, főszervező:

Minden nap az adott dátum egy adott ház ablakába kikerül. A polgármesteri hivatal előtt gyülekeznek az úgynevezett kutatók, akik hat órakor, harangszóra indulnak. A kezdeményezés nyomán egy szeretet vendéglátás alakult ki.

A településen 3 éve szervezték meg először az élő adventi naptár elnevezésű programot, amelyet hamar megszerettek a helyiek. Ilyenkor, az adventi séta kapcsán a település apraja-nagyja találkozik, együtt van.

Antal János, polgármester:

Attól jó, hogy nagyon sok embert összehoz. Teljesen változó a létszám, van, amikor 20-an, 25-en jövünk össze, de számoltuk már azt is, például a legelső napon, december elsején 65-en voltunk.

A népes csapat a főszervezőtől mindig csak annyit tud meg, hogy merre induljon el. A séta során az élen járó vagy éppen rollerező gyerekek előhírnökként kiabálják az útirányt. Fiatalok, idősebbek együtt sétálnak az aznapi célig.

Hosszú Péter:

Ez egy közösségépítő szervezés. Ilyenkor télen egyébként az emberek be vannak zárkózva, mindenki otthon van, ez egy jó alkalom arra, hogy együtt legyünk és tényleg, most már harmadik éve megy a dolog és szeretjük.

A 17-es számot és a kivilágított házat megtalálva vasárnap is karácsonyi dallal köszöntötték a vendéglátót. A vendéglátás pedig ennél a háznál sem maradt el. Finom falatokkal és meleg italokkal várták a vendégeket.

A balatonőszödi élő adventi naptár sikerét mutatja, hogy már jövőre is érkeztek foglalások, két jövő évi decemberi dátumot is lestoppoltak. Ez is jelzi, hogy a mintegy 500 lelkes településen nemcsak vendégként, hanem házigazdaként is örömmel tölti el a helyieket a különleges karácsonyváró adventi program.

Forrás: somogytv.hu; hirbalaton.hu