Balatonlelle, Zamárdi, Siófok ifa-bevételei

Szerző: dbhir.hu 2017. 10. 02. 23:05
Kategória: Hírek

Az év további részében is jelentős vendégforgalomra számítanak a balatoni önkormányzatok. Az ebből származó bevételekből keletkező idegenforgalmi adók (ifa) révén több száz millió forint jut majd üdülőhely-fejlesztésekre. A Magyar Idők annak járt utána, hogy áll Balatonlelle, Zamárdi és Siófok az ifa-bevételekkel.

Balatonlelle elsősorban a már napelemekkel fűthető élménystrandi úszómedencéjével csábította idén a nyaralókat, jóllehet a 2017-re várható ifabevételt még a meleg vizes medence elkészülte előtt határozta meg az önkormányzat. Az egész évre tervezett 60 millió forinttal szemben már csaknem 61,5 millió forint folyt be szeptember 26-ig.

Az üdülőhelyen az ifa 40 százalékát a kereskedelmi, 60 százalékát a magánszálláshelyek fizették be. Kenéz István polgármester szerint az év végéig további tízmilliós nagyságrendű adóbevétel növelheti a város büdzséjét, így a jövő évi fejlesztésekre az állami hozzájárulással együtt akár százötvenmillió forint is juthat Lellén.

A már európai hírű fesztiválvárossá előlépett Zamárdi ez évi költségvetésében 100 millió forint ifabevétel szerepelt, amelyből szeptember 12-ig 76 millió forint került az önkormányzati büdzsébe – jelezte az üdülőhely polgármestere. Csákovics Gyula elmondta: a település vendégbefogadó képességéhez viszonyított magas összegre elsősorban az üdülőhely népszerűségét növelő három zenei fesztivál miatt számítottak. A három kilométer hosszú szabadstrandjával büszkélkedő üdülőhely önkormányzata elsősorban a Balaton és a Szántódra vezető „belső út” közötti terület összkomfortosítására kívánja felhasználni a csaknem százmilliós bevételt plusz az ehhez járó állami támogatást.

Festetics György városának polgármestere is elégedett az ifabevételek alakulásával. Keszthelyen szeptember 9-ig a tervezett 68 millió forintból 50,5 milliót már teljesítettek a kereskedelmi és magánszálláshelyek. A szállodáktól 44, a magánszállásadóktól hat és fél millió forint került az önkormányzathoz – válaszolta kérdésünkre Ruzsics Ferenc. Mivel szeptember közepén több mint 70 millió forint ifa folyt be, a városvezető biztos benne, hogy az év végéig várható adóbevétel jelentősen meghaladja majd a múlt évi 69 millió forintot. A polgármester elmondta: többek közt folytatódik a város leromlott területeinek rehabilitációja, a városi strand társadalmi és környezeti szempontból fenntartható, családbarát környezetének kialakítása.

Több mint 300 millió forint idegenforgalmi adóbevételt tervezett a „nyári főváros”, amiből augusztus végéig több mint 200 millió forint került az önkormányzat számlájára. Mivel a múlt év egészében a tervezett 300 millióval szemben 337,4 millió ifabevétel folyt be Siófokon, az önkormányzat idén is számottevő adótöbblettel számol. A legfontosabb városképi és turisztikai fejlesztések az Arany- és az Ezüstparti sétányt érintik, a Say Ferenc utcai lakótelepen új játszóteret, futópályát és fitneszparkot alakítanak ki, emellett állandó rendezvényhelyszínné alakítják a hajóállomás környéki területet, beleértve a Rózsakertet is. Tovább építik a Sió menti kerékpárutat is.

Forrás: magyaridok.hu