Balatoni Borok Versenye

Szerző: dbhir.hu 2017. 05. 17. 15:45
Kategória: Hírek

Idén is keresik a legjobb balatoni borokat. A Balatoni Szövetség 15. alkalommal rendezi meg a régiós borversenyt a Pannon Egyetem Georgikon Karával együttműködve.

A mintákat öt helyszínen – Nagyradán, a Dél-Zalai Hegyközség Irodájában, Badacsonytomajon, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetében, Balatonbogláron, a BB. Zrt Borászati üzemében, Balatonfüreden, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség irodájában, illetve Somlóvásárhelyen a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközség irodájában- gyűjtik 2017. május 23-24-én 9-12 óra között.

A bírálat Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán lesz 2017. június 01.-én. Megválasztásra kerül a Balatoni Borrégió legjobb fehér, vörös, rozé, desszert és gyöngyöző-pezsgő bora. A bírálók között borászok, a NÉBIH munkatársai és szakújságírók lesznek. Tagja többek között a bizottságnak Viniczai Sándor a Mezőgazda kiadótól, Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója, illetve Nyulassi Gábriel az Ihatóbb Magyarországért elnöke. A zsűri elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia alelnöke lesz. A XV. Balatoni Borok Versenyének fővédnöke Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Idén először társadalmi zsűri is feláll, melynek tagjai a Balatoni Szövetség elnökségi tagjaiból állnak, de részt vesz a zsűri munkájában Tóth Loon a veszprémi Petőfi Színház színművésze is. Martonosi Zsolt – a veszprémi Chianti étterem vezetője- Veszprém Megyei Jogú Város képviseletében szintén a társadalmi zsűri tagjaként kiválasztja a Veszprém megyei termelők borai közül azt, amely egy évig a “Veszprém Város Bora” címet viselheti. A társadalmi zsűri tagjai közül többen borvásárlással, illetve megjelenési-árusítási lehetőség biztosításával kívánják jutalmazni a legjobb borok termelőit.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre Balatonfenyvesen kerül sor 2017. június 16.-án.

Forrás: hirbalaton.hu