Balatonfüreden, Keszthelyen, Siófokon és Zamárdiban is emelkedő tendenciát mutat a vendégéjszakák száma

Szerző: dbhir.hu 2017. 02. 17. 21:06
Kategória: Hírek

A vendégéjszakák száma és az idegenforgalmi adóból származó bevételek is évek óta emelkedő tendenciát mutatnak a hirbalaton.hu által megkérdezett nagyobb Balaton-parti városokban. Ennek oka egyrészt feltehetően az, hogy a bővülő programkínálat a korábbinál több vendéget vonz a településekre, másrészt pedig az ifa növekedése miatt is nőnek a bevételek.

Ahogy több más településen, Balatonfüreden sincs ok panaszra a vendégéjszakák számát és az ehhez kapcsolódó bevételeket illetően: mindkettő jelentősen nőtt az elmúlt évekhez viszonyítva. Tavaly év végéig 902.168 vendégéjszakát regisztráltak, ebből az ifa köteles bevallott vendégéjszaka 670.833 volt. Ez az előző évihez képes 5.3 százalékos emelkedés. A 2012. évhez viszonyítva 25.5 %-os, 2013. évhez viszonyítva 24.8%-os, a 2014. évhez viszonyítva 15.7%-os emelkedést mutatnak a számok. A városban idegenforgalmi adóból befolyó összeg 328.141.379 Ft volt az elmúlt esztendőben, ami az önkormányzat adócsoportja hirbalaton.hu-nak adott tájékoztatása szerint 11.1 százalékkal több a 2015. évinél. Az ifa bevétel a 2012. évhez viszonyítva 37%-os, a 2013. évhez viszonyítva 33%-os, a 2014. évhez viszonyítva 22,5%-os emelkedést mutat Balatonfüreden.

Az idei évben tervezett programok szintén reményt keltőek az idei vendégéjszakákat és bevételeket illetően, hiszen Balatonfüred ad helyet a vizes világbajnokságnak július közepén, illetve augusztus elején, amire várhatóan ezrek lesznek kíváncsiak, és többen a városban szállnak majd meg. A világverseny mellett ezúttal is megrendezik Európa egyik legnagyobb vitorlás-versenyét a Kékszalagot, megtartják az egyre több vendéget vonzó Borheteket, és idén is lesz Anna bál, prímás versennyel, opera gálával.

Keszthely idegenforgalmi adóra vonatkozó statisztikái is emelkedő tendenciát mutatnak, az elmúlt öt év alatt több mint 17 millió forinttal nőtt a város ebből származó bevétele a város adócsoportjának a hirbalaton.hu rendelkezésére bocsátott adatai szerint.

2016-ban 229.633 évi összes vendégéjszakát regisztráltak, ebből 65.439 volt adómentes. Az ifa-ból származó bevétel, állami támogatással együtt 139.944 Ft volt tavaly, a jogszabály változások miatt idén 39.415 Ft kiesés várható az önkormányzat adócsoportjának tájékoztatása szerint.Ruzsics Ferenc polgármester a tavalyi évet értékelő beszédében azt mondta, hogy a Balaton fejlesztési programjából, megfelelő lobbierővel jelentős összeggel bírhat majd Keszthely, és akár a városban is lehet majd négy- vagy ötcsillagos szálloda. Hozzátette, abban is bízik, hogy a jó adottságú keszthelyi Balaton-parti ingatlanokban rejlő turisztikai lehetőségeket is felfedezik majd előbb-utóbb a beruházók. Ha a település vezetője által említettek megvalósulnak, az szintén a vendégéjszakák számának további növekedését jelentheti majd.

Siófok népszerűsége is felfelé ívelőben van a regisztrált vendégforgalom alapján. 2016-ban újabb 7,5 százalékkal nőtt a város vendégéjszakáinak száma az előző évhez viszonyítva. Ez igen jó tendenciát mutat, hiszen 2014-ben 0,3 százalékos, 2015-ben pedig 4 százalékos volt ez az emelkedés.Az önkormányzat tájékoztatása szerint Siófokon tavaly 12 hónap alatt összesen 7,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, ami a kedvező időjárás mellett minden bizonnyal a bővülő és színesedő program-, valamint szálláshely kínálatnak is köszönhető.A település adóhivatalának adatai szerint tavaly áprilisban és az év utolsó három hónapjában csökkent valamennyit a vendégéjszakák száma, de az év többi hónapjában, főként a nyári szezonban számottevő volt az emelkedés.      Tavaly összesen 1 116 273 regisztrált vendégéjszakát töltöttek el Siófok kereskedelmi és magánszálláshelyein. A 7,5 százalékos növekedésen belül jobban, 8,3 százalékkal nőtt az adózó, és 5,2 százalékkal az adómentes vendégéjszakák száma. (Az összes vendégéjszaka mintegy 26 százaléka számít adómentesnek, vagyis ekkora a 18 éven aluliak aránya.)      A tavaly befizetett idegenforgalmi adókból (ifa) mintegy 339 millió forintos bevétele származik a városnak, amit turisztikai fejlesztésekre fordítanak. A központi támogatás mértéke idén januártól jelentősen csökkent, ami miatt a tavalyi 350 millió forintos támogatásnál 117, 8 millió forinttal számíthat kevesebbre Siófok.

Zamárdiban is folyamatosan nő a vendégéjszaka szám és ezzel együtt a bevételek is. Csákovics Gyula polgármester szerint ez első sorban a Balaton Sound népszerűségének, valamint az egyre több és látogatottabb helyi rendezvénynek köszönhető. Úgy véli, hogy emellett a Balaton – mint turisztikai desztináció – megítélése is javult és a belföldi turizmus erősödött.

Az új ifa támogatás rendszer miatti körülbelül 70-80 millió forintos bevételtől esnének el éves szinten, amit jelenleg a kurtaxa emelésével próbál kompenzálni az önkormányzat, mely idén 450 Ft/fő/éj lesz. Az idei évben a parkolás és a strand még ingyenes marad, mivel azonban a Magyar Turisztikai Ügynökség azokat a fejlesztéseket támogatja, amik bevételt is hoznak, így elképzelhető, hogy a későbbiekben Zamárdi strandjának egy szakaszát a szolgáltatások körének bővítésével, a színvonal emelésével fizetőssé teszik, hogy a kiadásokat is fedezni tudják – tájékoztatta a hirbalaton.hu-t a település vezetője.A Balatoni Szövetség tavaly a nemzetgazdasági miniszterhez fordult, tiltakozva az ifa állami kiegészítésének csökkentése miatt, ám a tárca államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő által küldött válaszlevél szerint az önkormányzati köznevelési működtetési feladatok megszüntetése, és állami átvállalása miatt forrásátrendezésre van szükség. Ehhez mintegy 55 milliárd forintot kell előteremteni, részben a jó adóerő-képességű önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásából, részben az önkormányzati támogatás egyes jogcímeinek megszüntetésével, csökkentésével.Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSz) elnöke, Szigliget polgármestere korábban azt a hirbalaton.hu-nak, hogy komoly működési problémát jelenthet az állami kurtaxa-kiegészítés csökkentése a Balaton-parti önkormányzatok számára. Néhány településen adót, belépőket, parkolási díjat emelnek annak érdekében, hogy kompenzálják a kiesést, máshol a kedvezményes, vagy ingyenes szolgáltatások szűnhetnek meg, vagy csökken a kedvezmény mértéke. Egyes települések várhatóan a fejlesztési forrásból pótolják a kieső bevételt.

Forrás: hirbalaton.hu