Badacsony: Félreérthető a Badacsony-hegy zárlatáról szóló közlemény

Szerző: dbhir.hu 2016. 11. 15. 19:32
Kategória: Hírek

Csúsztatásnak és félreértelmezhetőnek ítélik azt a közleményt a badacsonyiak, amely arról szól, hogy a Badacsony-hegy zárlat alá kerül a “szőlő aranyszínű sárgaság” nevű betegség terjedése miatt – derül ki a badacsonytomaji önkormányzat, a Badacsony hegy körüli szőlészeti-borászati szakmai szervezetek, és az ágazat vállalkozói által közösen kiadott közleményből.

„A térség szőlészetének-borászatának, turizmusának fejlődésére is káros hatású, ebben a formában valótlan a nyilatkozat, ezért azt visszautasítjuk!” – reagáltak a helyiek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) keddi közleményére.

A badacsonyiak válasz-közleménye így fogalmaz: „A vélhetően őshonos betegség sajnos az egész országban károsítja a szőlőültetvényeket, nem kizárólag a Badacsonyi Borvidék problémája! A betegség jó ideje ismert, a szőlész szakma eddig is szorosan együttműködött a NÉBIH szervezettel, a probléma megoldása érdekében. A lelkiismeretes gazdák védekezését nehezíti az ültetvények tagoltsága, és a zömmel nem is magánkézben lévő elhanyagolt területeken lévő fertőzési gócok megléte (nem is biztos, hogy minden esetben szőlő művelési ágú területek ezek).  A hatékony védekezést tovább nehezíti a központi intézkedések hiánya, pl. a fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni állami védekezés elégtelensége.”

A Badacsonytomaj Város Önkormányzata, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa, a Badacsony Borvidéki Borút Egyesület, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Badacsony CÉH Turisztikai Egyesület által kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a betegség kizárólag a szőlő, mint növény betegsége, így semmilyen hatással nincs a belőle készülő borra. A túlzó és félreérthető Nébih-közlemény kellő pontosítás és hiteles tájékoztatás nélkül alaptalanul ronthatja a badacsonyi borok megítélését – a válasz-közlemény szerint.

Forrás:www.hirbalaton.hu