Az ingatlan tulajdonosok kötelessége a sikosságmentesítés

Szerző: dbhir.hu 2019. 01. 06. 11:26
Kategória: Hírek

Havazáskor vagy ónos eső esetén van pár dolog, amivel a ingatlan tulajdonosoknak nem árt tisztában lenniük.

Mindenki köteles ingatlana elött sikosságmentesíteni.

Amint lehull hó, ónos eső  a háztulajdonosok és főbérlők kötelessége azt eltakarítani.

A főbérlő azonban ezt a feladatát átruházhatja az albérlőjére, ha a bérleti szerződésben erről megállapodás született.

Függetlenül attól, hogy az érintettek dolgoznak vagy nyugdíjasok, a havat el kell takarítaniuk, vagy meg kell bízniuk valakit a munka elvégzésével.

Mikor kell a havat eltakarítani?

Általános szabály, hogy a járdákat reggel 6:30 és 8:00 között 80–120 centiméteres sávban meg kell tisztítani.

Komoly havazás esetén akár napi többszöri takarításra is szükség lehet, de egyszeri alkalom elegendő, ha a hóesés elállt.

Ha egy járókelő reggel 8 után a behavazott területen elesik, ezért ő maga felel, kivéve, ha be tudja bizonyítani, hogy a ház lakói nem tettek eleget a kötelezettségüknek, és nem takarították le a havat az előírt időre.

Az útszóró só használata az út melletti növényeknek árthat, és hosszú távon a talajt is károsítja.

Éppen ezért jobb, ha homokot vagy egyéb szóróanyagot használata az utak síkosság-mentesítésére.

Jogszabályok:

a) A járda, a gyalogút, a kerékpárút, valamint a gyalog- és kerékpárút tisztítása során ügyelni kell arra, hogy azok burkolata ne rongálódjék meg.

b) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (kezelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában 1 m széles területsáv, illetve ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület), valamint a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok eltávolításáról.

c) A szórakozó, a vendéglátó és az elárusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt - a közútkezelő és a helyiséget használó eltérő megállapodásának hiányában - a használó köteles tisztántartani.

d) Ingatlanhoz nem csatlakozó burkolt járda, lépcső, lejtő, gyalogút, valamint a közcélú zöldterületeken átvezető és az ezek körüli burkolt gyalogutak és sétányok tisztántartásáról, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről a helyi közút kezelője gondoskodik.

A helyi közutak kezelésének szakmai szabályai: https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0400005.GKM