Az Év háza lett az Év Balatoni Háza is lakóépület kategóriában

Szerző: dbhir.hu 2018. 10. 27. 12:04
Kategória: Hírek

   Az országos versenyen Év háza díjat nyert dörgicsei balatoni nyaraló lett az Év Balatoni Háza is - derült ki a pénteki tihanyi díjkiosztó ünnepségen

Kovács D. Barna építész kivételesen példaértékű dörgicsei lakóépülete utat mutat a pályázat céljaként megfogalmazott, hely szelleméhez hű, ugyanakkor a kor szellemében épült minőségi építészeti alkotások számára

– szólt az indoklás.

Az építészt és épületet méltató laudáció így folytatódik:

A táj, a környezet, az épület telepítése, tömegformálása és részletképzése teljes összhangban fejezi ki a rendeltetés célját, a természet és a hajlék hagyományokból táplálkozó egységét.

Hosszúház, rendeltetést kifejező sorolt tömegek, nyeregtető, tornác, újrafogalmazott nyárikonyha, fafödém, nádtető: mind-mind a Balaton-felvidéki hagyományos építészet attribútumai, együtt áramló tér titokzatos átlátásokkal, tágasság látszó fedélszékkel, galéria, lebegő deszkaterasz, lécváz-struktúra, légies felnyitások együttese pedig a tájjellegű építészet kortárs megnyilvánulása.

Az épület a hagyomány és a korszerűség kettős kihívására különös érzékenységgel felel egylényegű, hamisítatlanul kortárs, mégis „mintha mindig ott állt volna” válasza. Ezzel példát ad arról, hogy a tradíció követése nem annak felidézését jeleni, hanem azt, hogy az évezredes tapasztalat által felhalmozott és kilúgozott tudás hogy alkot új minőséget.

Az épület válasza környezetére, mértéktartó formálása és részletmegoldásai – ahol minden részlet az egészet szolgálja, ugyanakkor önmagában is értelmezhető, korszerű elem – példát állít a mértékadó, balatoni építészet környezettudatos, jövőformáló alakítása számára.

Felelős építész tervező: Kovács D. Barna

Tartószerkezet: Alibán Dénes (Konkret Terv Kft)

Épületgépészet: Porosz Géza (Porosz és fia Mérnökiroda Bt.)

Forrás: hirbalaton.hu