Átadták az idei Balaton-díjakat

Szerző: dbhir.hu 2017. 03. 24. 23:27
Kategória: Hírek

A balatoni hajózási társaság, a balatonfüredi hagyományőrzők és a balatoni helyszínek világörökség listájára kerüléséért küzdő alapítvány kapta idén a Balaton-díjat. Az elismeréseket a Balatoni Szövetség közgyűlésén adták át.

 

A Balatoni Hajózási Zrt. a siófoki önkormányzat javaslatára került a Balaton-díj várományosai közé – hangzott el az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség március 22-i díjátadóján. A méltatásban elhangzott, hogy a Balaton-tavi Gőzhajózási Részvénytársaság jogutódja mára a legfontosabb regionális gazdasági vállalkozássá nőtte ki magát, köszönhetően többek között önkormányzati tulajdonosi szerkezetének, a kikötőlánc egységének. A társaság mára önmagában testesíti meg a Balaton-díj lényegét, azt, hogy a térség, a tó természeti, gasztronómiai és kulturális értékeit egyszerre képes megismertetni a magyar és külföldi turistákkal.

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága Balatonfüred reformkori hagyományainak felélesztésében, ápolásában és továbbörökítésében szerzett elévülhetetlen érdemeket. A reformkori múlt kutatása a viselettörténet mellett kiterjed többek között az akkori kultúrára, a borászatra és gasztronómiára, illetve az oktatásra is.

A városi rendezvények alkalmával korhű ruhákat öltenek, felidézve ezzel is Balatonfüred történelmének legragyogóbb korszakát, a reformkort. A kezdeményesésükre valósult meg és nőtt jelentős rendezvénnyé a kétévente májusban megrendezett Korok Fesztiválja, a magyarországi hagyományőrző csoportok találkozója.

Az idén 10 éves Balaton Világörökségéért Alapítvány a Balaton, valamint az itt élő és ide kötődő emberek érdekében tevékenykedik. Az alapítvány az elmúlt évtizedben közreműködött a Balaton Törvény módosításának előkészítésében, a Világörökségi Törvény és végrehajtási rendeleteinek előkészítésében és véleményezésében. Szeretnék elérni, hogy a világörökség magyar várományosi listán szereplő Tihanyi félsziget, Tapolcai-medence tanúhegyei és Hévízi tó /Kultúrtáj felvételt nyerjen a Világörökség listájára. Az alapítvány a Balaton értékeinek méltó megőrzése érdekében közreműködött abban, hogy a keszthelyi Festetics Kastély és parkja a világörökség várományos helyszínei közé kerüljön.

Forrás: hirbalaton.hu