Átadták a csatornahálozatot a somogytúri agglomerációban

Szerző: dbhir.hu 2016. 11. 08. 12:25
Kategória: Hírek

Elvégezték a csatornahálózat fejlesztést a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás uniós támogatásból megvalósuló, 2.565.387.903.- Ft. összköltségű beruházásában. A KEHOP 2.2.4-15-2015-00001 azonosítószámú „A somogytúri szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvízgyűjtése és szennyvíztisztítása” elnevezésű projekt keretében öt somogyi településen valósultak meg fejlesztések.

A beruházás jelenlegi szakaszában a csatornahálózat déli ágán elvégzett fejlesztésnek köszönhetően Somogybabod, Somogytúr és Gamás településeken összesen további 814 ingatlan csatlakoztatható a rendszerre. A három településen 17.100 méter gravitációs csatornavezeték, 17.900 méter nyomott csatornavezeték és 14 darab szennyvízátemelő épült meg. A kiviteli munkák befejezésével a szennyvízátemelő aknák szaghatás kezelésének három hónapos próbaüzeme vette kezdetét. A megépült csatornahálózat 1800 lakos szennyvízének elvezetését biztosítja. A társulás a továbbiakban a lakossági rákötéseket szorgalmazza.

A csatornahálózat északi ágán Látrány és Visz településeken 14.034 méter gravitációs, 9937 méter nyomóvezeték, valamint 9 db szennyvízátemelő készült el. Az egész agglomerációt tekintve több mint 31.000 méter gravitációs, több mint 27.000 méter nyomóvezeték és 23 szennyvízátemelő épül meg.

Kovács Tamás, a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a munkálatok során a magas talajvíz és a nyári időszak fokozott autóforgalma nehezítette a kivitelezést, de ennek ellenére sikeresen elvégezték a feladatot. A kivitelezést követően több mint 30.000 m2 útfelületre került új aszfaltburkolat.

Hidvégi József a Társulás elnöke kiemelte; a csatornahálózat kiépítésének a Balaton vízvédelmének és a térség fejlődésének szempontjából is jelentős szerepe van. Egyrészt a hálózat fejlesztésével megakadályozható a Balaton vízgyűjtő területeinek szennyezése, másrészt építési engedély csak csatornával ellátott területeken adható ki.

Forrás:www.fonyod.hu