A viharjelzési szabályok betartására figyelmeztet a rendőrség

Szerző: dbhir.hu 2018. 07. 18. 11:11
Kategória: Hírek

Négy esetben siettek a bajbajutottak segítségére a balatoni vízirendőrök kedden. Az erős szél és hullámzás miatt a strandolók gumimatraccal, sup deszkával sodródtak a vízen, Fonyódnál pedig egy vitorlás futott homokpadra a fedélzetén négy fővel – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtóosztálya.  

A következő napok szeles, olykor viharos időjárására tekintettel a rendőrség a viharjelzési szabályok betartására figyelmezteti a vízen tartózkodókat,  hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.
Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos.
A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Forrás: hirbalaton.hu