A vészforgatókönyvnél kedvezőbben alakul a balatoni komp forgalma

Szerző: dbhir.hu 2020. 05. 19. 19:28
Kategória: Hírek

    A koronavírus-járvány miatt jóval elmaradt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) idei kompforgalma a korábbi évhez képest, de biztató, hogy az elmúlt két hétben jobban alakult a helyzet a kidolgozott vészforgatókönyvnél - tájékoztatta Kollár József, a társaság vezérigazgatója kedden az MTI-t.

    Elmondta, az első négy hónapban a kompon - amely a járványhelyzet miatt egy ideig nem szállított gyalogost, biciklist és motorost - 66 százalékos volt az utas-, 45 százalékos a jármű- és 90 százalékos a kerékpárszállítás forgalmának visszaesése.

    Ezeken az arányokon jócskán javítottak az elmúlt két hét vártnál kedvezőbben alakuló adatai. Ez év január elsejétől a május 18-ig tartó időszakot nézve már csak 52 százalékos volt az utas-, 43 százalékos a jármű- és 63 százalékos a kerékpárszállítás forgalmának visszaesése a tavalyi adatokhoz képest. Ez 100 ezerrel kevesebb utast, 30 ezerrel kevesebb járművet, és 7 ezerrel kevesebb biciklit jelent.

    A társaság járványhelyzet miatt kidolgozott vészforgatókönyve júniusban még csak a tavalyi forgalom felével számol, aminél már az elmúlt hetekben jóval kedvezőbben alakult a helyzet, ha nem is állt még vissza teljesen az ilyenkor szokásos forgalom - mondta Kollár József. Amúgy a teljes éves forgalomban nem meghatározó tételek az év első hónapjai. Reményekre jogosító, hogy a még előttünk álló három nyári hónapban szállítja a balatoni komp az egész éves forgalmának mintegy 70 százalékát, ezért kulcskérdés, miként alakul majd a nyár - tette hozzá.