A tavalyinál szerényebb szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

Szerző: dbhir.hu 2017. 01. 22. 13:45
Kategória: Hírek

A tavalyinál szerényebb szőlőtermést jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napján, vasárnap.

 Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott néhány vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében, elmondta, az elmúlt hetekben tapasztalt kemény fagyok nem tettek jót az ültetvényeknek. A tőkék és a szőlővesszők azonban nem fagytak el, a rügyek között is vannak szép zöldek, így ha a szokatlanul hideg időjárás nem okoz további károkat, a tavalyinál 25-30 százalékkal kevesebb szőlőtermés várható.
    A gazdák a rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termésre következtetnek, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.
    Szent Vince ünnepe alkalmából immár huszonegyedik alkalommal gyűlt össze tizenhat Kárpát-medencei borrend képviselője Ópusztaszeren. A termésjóslást követően fölavatták a házigazda, Csongrád és Békés megyében működő Szent Vince Borrend két új tagját. Az avatást megelőző próbatételen többek között bekötött szemmel föl kellett ismerniük a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t.
    A rendezvényt a környékbeli szőlősgazdák új borainak kóstoltatása zárta.
    A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján - január 22. - tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani. A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen.