A kárókatonák előtt is bezárult a tó

Szerző: dbhir.hu 2017. 01. 12. 15:42
Kategória: Hírek

Az elmúlt évek enyhe tele kedvezett a kárókatonáknak, akik – folyamatosan próbára téve a halgazdálkodási szakemberek éberségét és figyelmét – előszeretettel dézsmálták a halkészletet. (A téli-kora tavaszi időszakban csak Alsóörsnél évente 100-120 darab madarat ejtenek el).

A napokban „kulcsra zárt éléskamra” azonban most arra kényszeríti, ezt a falánk károkozót, hogy tőlünk délebbre, a Duna-, Dráva- mentéig, vagy akár a Földközi-tengerig utazva portyázzon.

Több tonna hallal maradhat gazdagabb a Balaton, ha hosszúra nyúlik a tél és sokáig kitart a jégpáncél. Abban azonban nem bízhatunk, hogy a kormoránok nem találnak vissza a Balatonhoz. Talán még az ornitológusok sem tudnak magyarázatot adni arra, hogy miféle receptorok működnek a madarakban, amelyek több száz kilométeres távolságból is hazacsábítják őket, ha olvadni kezd a jég.

A Balaton partján, Alsóörsnél éjszakázó madarak gyérítésére tavaly év végén engedélyt kért és kapott a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a környezetvédelmi és természetvédelmi szakhatóságtól, így a jégolvadást követően a halak mellett sörétek is várják majd a visszatérő káró(kozó)katonákat.

Forrás:www.hirbalaton.hu