A honvédség is csatlakozott a Mentőöv programhoz

Szerző: dbhir.hu 2020. 07. 01. 21:47
Kategória: Hírek

     A Magyar Honvédség (MH) is csatlakozott a balatoni balesetek megelőzését szolgáló kezdeményezésekhez, köztük a Mentőöv programhoz - közölték az MH és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) közös sajtótájékoztatóján szerdán, Balatonakarattyán, a honvédség rekreációs, kiképzési és konferenciaközpontjának kikötőjében.

    Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke elmondta: tavaly kampányt indítottak azért, hogy a vízibicikliken legyen mentőeszköz.
    A honvédség az elsők között volt, amely felszerelte a vízibicikliket mentőgyűrűvel, most pedig a Mentőöv programhoz csatlakozva ismét nagy lépést tett a biztonságos fürdőzés megteremtéséért - közölte.
    A mentőövvel felszerelt vízi bicikliket olyan matricákkal is ellátták, amelyek tájékoztatást adnak a strandeszköz rendeltetésszerű használatáról, továbbá arról, hogy miként kell cselekedni első- és másodfokú viharjelzés esetén.
    Szó esett arról is, hogy 2018-ban a balatonakarattyai létesítmény területén kapott helyet a VMSZ új mentésirányítási központja, ott állomásozik egy mentőhajójuk is.
    Piros Ottó ezredes, a központ parancsnoka hangsúlyozta, számukra is fontos a VMSZ-el való jó együttműködés. Hozzátette, jövőbeni terveik között szerepel a VMSZ szakember-utánpótlásának segítése.
    Bagyó Sándor kérdésekre válaszolva elmondta, a Mentőöv program új információs tábláit öt támogatott strandon helyezték el, és szeretnék elérni, hogy valamennyi érintett önkormányzat, illetve strandüzemeltető lássa el hasonló táblákkal a vízbejáróit.
    A táblák tájékoztatást nyújtanak egyebek mellett a helyi mederviszonyokról, a viharjelzés értelmezéséről, és azonosítási számuk van, amelyek segítségével gyorsabban érkezhet meg a segítség. A táblákon található úgynevezett QR-kódok révén az információk három további nyelven is elérhetők.
    A VMSZ elnöke a siófoki obszervatórium közvetlen közelébe tervezett, a közelmúltban építési engedélyt kapó magánépítkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, a viharjelzés pontosságának kulcsszerepe van az üdülőrégióban.


    El kell követni mindent, hogy a meteorológiai műszerek méréseinek pontosságát semmi ne veszélyeztesse

- fogalmazott. Hozzátette, meg lehet oldani a helyzetet azzal, ha a tulajdonostól megvásárolják a vízparti területet, és azt többévnyi huzavona után végre arra a célra használják, amire való.