A fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek

Szerző: dbhir.hu 2020. 08. 10. 20:35
Kategória: Hírek

    Kedden is többfelé várható hőség, de emellett a fél országban zivatarra, felhőszakadásra figyelmeztetnek.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: hétfőn este eleinte még elszórt jelleggel számítani lehet zivatarokra (nagyobb számban eleinte a Gödöllői-dombság, Nógrád térségében). A lassan áthelyeződő zivatarokat elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméternél több csapadék), egy-egy helyen 60-70 kilométer/órát meghaladó szél és jégeső kísérheti. Éjszaka átmenetileg stabilizálódhat a légkör, de hajnaltól a középső-északi országrészben (Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest) ismét jobb eséllyel várhatók zivatarok.
    Kedden a Dunántúlon, illetve Duna vonalához közelebb eső alföldi, észak-magyarországi tájakon több helyen várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (20-50, egy-egy helyen 50 milliméter feletti csapadék), viharos (60-80 kilométer/órás) szél és jégeső társul.
    Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést keddre. A felhőszakadás veszélye miatt a fővárosra, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést keddre.
    Kitértek arra is, hogy a napi középhőmérséklet kedden már kevesebb helyen - főként a déli országrészben, az Alföldön, illetve városi környezetben - haladja meg a 25 Celsius-fokot. Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában 15-21 fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet 28-32 között alakul.