A Balaton idegenforgalmi régió vendégforgalma, 2016. január–augusztus

Szerző: dbhir.hu 2016. 11. 22. 17:55
Kategória: Hírek

2016 első nyolc hónapjában a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken 1 millió 300 ezer vendég 4 millió 310 ezer vendégéjszakát töltött el.

A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek együttes vendéglétszámának 17%-a és a regisztrált vendégéjszakák 22%-a ebben a régióban jelent meg.

A térség külföldi- és belföldivendég-forgalma is kedvezőbben alakult, mint egy évvel korábban, így a vendégek száma összesen közel 63 ezer fővel (5,1%-kal), az eltöltött vendégéjszakák száma pedig 222 ezer éjszakával (5,4%-kal) nőtt.

A Balaton régió vendégkörének több mint a háromnegyedét a belföldiek tették ki, és a vendégéjszakák kétharmada is hozzájuk kapcsolódott.

A Balaton régió turisztikai adatait erőteljesen meghatározza Hévíz, Siófok, Balatonfüred és Zalakaros vendégforgalma. Hévízen a kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakák száma 46 ezerrel volt magasabb, mint egy évvel korábban: augusztus végére meghaladta a 710 ezret. A fürdőváros vendégkörének közel fele, 70 ezer fő külföldről érkezett – elsősorban Ausztriából, Németországból (14–14 ezer fő), Oroszországból (11 ezer fő) és Csehországból (6 ezer fő) –, és a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák tették ki a településen regisztrált összes vendég- éjszaka hattizedét. Míg a vendégéjszakákat rangsorolva Hévízé az első- ség, a vendégek számát tekintve Siófok volt a legnépszerűbb úti cél, ahol tavalyhoz képest 22 ezerrel többen foglaltak szállást, és csaknem 45 ezerrel nőtt a vendégéjszakák száma. Ugyancsak bővülő vendégforgalom jellemezte Balatonfüred és Zalakaros szálláshelyeit. Balatonfüreden a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma ugyan nem érte el a 2015. január–augusztusit, erősödött viszont a belföldi forgalom, míg Zalakaroson a külföldi és a belföldi foglalások száma is emelkedett. A Balaton régióban képződő szállásdíjbevétel hattizede, 16,4 milliárd forint e négy meghatározó település szálláshelyein realizálódott.

A főszezoni hónapok vendégforgalma

A 2000-es évek végén jelentkező gazdasági válság a Balaton főszezoni lá- togatottságát is visszavetette. A vendégforgalom csak 2011 után élénkült ismét: évről évre növekvő számú látogatót fogad a térség a főszezonban, 2012-től már a vendégéjszakák száma is folyamatosan nő. 2016. július–augusztusban 709 ezer vendég 2 millió 576 ezer vendégéjszakát töltött a balatoni szálláshelyeken. Ez a 2015-ös főszezonhoz képest 16,5 ezerrel (2,4%-kal) több látogatót és 77 ezerrel (3,1%-kal) több vendégéjszakát jelent.

A vendégek háromnegyede belföldről érkezett a régióba, számuk 12,5 ezerrel (2,4%-kal), az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 70 ezerrel (4,2%-kal) nőtt egy év alatt. Mindhárom partszakaszra több hazai vendég látogatott, mint egy éve, a belföldivendégéjszaka-szám a somogyi részen stagnált, a zalai és veszprémi szakaszon bővült. A határon túlról 4100-zal (2,3%-kal) több vendéget fogadtak a szálláshelyek, a külföldivendég-éjszakák száma 6800-zal (0,8%-kal) haladta meg az egy évvel korábbit. A külföldiek esetében a Somogy és a Zala megyei településeket növekvő, míg a veszprémi partszakaszt csökkenő vendégforgalom jellemezte.

A 2016-os főszezon vendégeinek és vendégéjszakáinak fele a régió öt leglátogatottabb településéhez – Siófokhoz, Balatonfüredhez, Hévízhez, Zamárdihoz, valamint Zalakaroshoz – kötődött. Zamárdi kivételével, ahol ugyanannyi vendég szállt meg, mint egy éve, a legnépszerűbb településeken a vendégek és a vendégéjszakák száma is bővült, legnagyobb mértékben Siófokon. A rangsor következő öt települése közül Fonyódon visszaesett a vendégéjszakák száma, Zánkán és Tihanyban pedig egyaránt csökkent a vendéglétszám és a regisztrált éjszakaszám is. Balatonszemesen és Keszthelyen viszont nőtt a vendégforgalom. Az országokhoz hasonlóan a települések vendégforgalmára sem egyformán hat a főidény. Hévízen, Zalakaroson, illetve Tapolcán sem érvényesült a főszezon befolyásoló szerepe, mivel ezeken a településeken meghatározó a gyógyturizmus, ami egész évben vonzza a vendégeket. (Hévízen a vendégéjszakák mindössze 34, Zalakaroson és Tapolcán 41–41%-a kapcsolódott a július–augusztusi időszakhoz.) A két zalai város kivételével a korábban említett leglátogatottabb településeken a főszezoni hónapok határozták meg a vendégforgalmat. A nyolc település mindegyikén a vendégéjszakák legalább 65%-át a július–augusztusi időszak adta.

Forrás és még több információ:http://www.ksh.hu