650 településen folytatódik a szúnyogirtás

Szerző: dbhir.hu 2020. 08. 10. 20:42
Kategória: Hírek

    Országszerte 650 településen, 130 ezer hektárnyi területen folytatódik a szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese hétfőn az MTI-t.

    Dóka Imre közölte: egyebek mellett több kiemelt turisztikai térségben, a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál végeznek szúnyoggyérítést.
    Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással irtják a rovarokat, légi kezeléseket pedig csak a súlyos szúnyogártalommal sújtott térségekben alkalmaznak, az országos tisztifőorvos  engedélyével - tette hozzá.
    Baranya és Somogy megye néhány településén, a Dráva mentén, a fővárosban, a Csepel-szigeten, a csornai térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében földi kezelést végeznek. Kiterjedt légi beavatkozások pedig Békés és Csongrád-Csanád megyében lesznek.
    A rossz idő miatt elmaradt beavatkozásokat pótolják a Tisza-tónál, Dunaújváros, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint Békés megyében - sorolta.
    Felhívják a lakosság figyelmét a környezetükben található tenyészőhelyek felszámolására, amivel csökkenthető a szúnyogártalom mértéke. Egy kint maradt virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek - ismertette.
    A szúnyoggyérítés részletes heti programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján, a https://www.katasztrofavedelem.hu/43/heti-programok menüpont alatt.