17 személyt mentettek ki a Balatonból

Szerző: dbhir.hu 2017. 07. 08. 19:43
Kategória: Hírek

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2017. július 7-én összesen 17 személyt mentettek ki a Balatonból. A mentések idején viharjelzés volt érvényben.

A nap folyamán kajakosok és vízibiciklisek sodródtak el az erős, viharos szél miatti hullámzásban, egy vitorlás műszaki hiba miatt nem tudott partot érni, több úszó pedig a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudott volna biztonságosan partra jutni.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, mégis rendkívül meleg, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, de főleg az idősebb korosztályéra. A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Forrás: police.hu