Sport és Innováció Konferencia a TF és Nemzeti Kézilabda Akadémia szervezésében

2024-09-28T20:58:00

A párizsi olimpia sportági elemzésével, valamint a sport és fenntarthatóság aktuális témájával várja az érdeklődőket október 14. és 17. között a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF).

Sport és Innováció Konferencia a TF és Nemzeti Kézilabda Akadémia szervezésében képe

Az egyetem tájékoztatása szerint a hetedik alkalommal sorra kerülő "Sportinnónak" a nyitónapon a NEKA, 17-én pedig a TF ad otthont, míg a köztes két napon a 2. Biomechanika szimpózium várja vendégeit a novembertől fennállásának 100. évfordulóját ünneplő TF-en. Tavaly a hatodik sporttudományi seregszemlére több mint ezren látogattak el.

"Mint minden Sport és Innováció Konferencia, az idei is az aktualitásokra épül, és ez is tartogat érdekességeket és természetesen sztárvendégeket" - jelentette ki Sterbenz Tamás, a TF rektora.

"A párizsi olimpia miatt az ötkarikás játékok lesz a konferencia egyik fő témája. Neves TF-es és más szervezetek szakemberei, valamint az olimpiát megjárt és érmet nyert sportolók – köztük több TF-es hallgató – részvételével vitatjuk meg a játékok főbb tanulságait sportági bontásban. Megosztja velünk tapasztalatát többek között az olimpiai bajnok párbajtőröző Koch Máté, az olimpiai ezüstérmes kardvívó Rabb Krisztián, negyedik helyet elért Németh Nándor úszó, Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta és Gulyás Michelle olimpiai bajnok öttusázó. A sporttudományos programok mellett lesz Sportinno Expo, melynek során piaci partnerek, sportegyesületek, szakszövetségek, sportszolgáltatók és más kiállítók mutatkoznak be a sportszakma és a sporttudomány képviselőinek, továbbá a nagyközönségnek" - tette hozzá Sterbenz Tamás.

A konferenciahét október 10-én a Magyar Olimpiai Bizottság legjobb párizsi fotóiból összeállított kiállítás megnyitójával kezdődik, a friss olimpiai bajnok - és nem mellékesen TF-es - Koch Máté vívó részvételével. Négy nappal később kerekasztal-beszélgetésekkel, sportági elemzésekkel – többek között kézilabda, vízilabda, kosárlabda, kajak-kenu – Balatonbogláron, a NEKA-n kezdődik el hivatalosan is a rendezvény.

Október 15-én és 16-án a TF100 programsorozat keretében, a Kineziológia Tanszék szervezésében zajlik majd a 2. Biomechanika szimpózium neves külföldi szakemberek és előadók részvételével. A NETRISK Sportinno utolsó napján délelőtt többek között Ansgar Thiel, Európa egyik leghíresebb sportegyeteme, a kölni Deutsche Sporthochschule új rektora, Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja és Radák Zsolt tudományos és innovációs rektorhelyettes tart előadást.

A délután folyamán három szekcióban folytatódik a rendezvény "2024 Párizs - sportági elemzések", "Fenntarthatóság a sportban" és "Olimpiai elemzések a TF szakértőivel" címmel. Az első szekcióban az érdeklődők találkozhatnak Németh Nándorral, Gulyás Michelle-lel és Csielka Márk prehabilitációs szakemberrel, az országúti mezőnyversenyben olimpiai negyedik Vas Blanka és Valter Attila erőnléti edzőjével.

Ezzel párhuzamosan Lacza Gyöngyvér tanszékvezető irányításával zajlik majd a "Fenntarthatóság a sportban" című szekció több külföldi előadó részvételével. Az "Olimpiai elemzések a TF szakértőivel" szekcióban jelen lesz Ekler Luca, Koch Máté és a szintén TF-re járó Rabb Krisztián.